Ce taxe ai de plătit dacă ești proprietarul unei locuințe închiriate. Cum faci calculul

Luni, 04 Octombrie 2021, ora 08:30 22722 citiri
Veniturile obținute din chirii te obligă să depuni anual la ANAF o declarație unică FOTO Pixabay.com

De curând ai închiriat apartamentul în care ai locuit pentru că te-ai mutat din oraș și, oricum, și tu vei sta tot cu chirie, astfel că ai nevoie de bani. Pentru asta ai încheiat un contract de închiriere și nu știi care sunt obligațiile financiare față de stat.

Ziare.com iți explică în cadrul rubricii Banii tăi care sunt taxele pe care le ai de plătit și care sunt situațiile în care beneficiarii sunt scutiți de la plata CASS.

Veniturile obținute din chirii te obligă să depui anual la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) o declarație unică, în baza căreia se va calcula și impozitul.

Declarația se depune direct sau online la ANAF, până la data de 15 martie a fiecărui an, potrivit expertilor imobiliari de la Storia, iar proprietarul trebuie să plătească două taxe:

• impozitul pe venit se calculează pentru 60% din sumele dobândite din chirii, care se impozitează cu 10%. Din totalul banilor reprezentând chiriile, 40% reprezintă suma forfetară, deductibilă din impozit;

• contribuțiile la sănătate se plătesc în cazul în care veniturile calculate pentru impozitare, prin scăderea cotei forfetare de 40%, sunt mai mari decât valoarea a 12 salarii minime brute pe economie. Valoarea contribuției la sănătate este de 10% din această sumă. Contribuția la sănătate pentru veniturile din chirii trebuie plătită indiferent dacă sunt sau nu obținute alte venituri pentru care se plătește asigurarea la CASS.

Mai mult, există situații în care beneficiarii veniturilor din chirii sunt scutiți de plata CASS. Aici intră bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate, tinerii de până la 26 de ani, dacă urmează cursuri de învățământ, toate persoanele de până la 18 ani, pensionarii, soții și părinții care nu au venituri proprii.

CEC Bank te încurajează să fii responsabil cu banii tăi!

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com