Cum sa iti calculezi singur salariul net

Miercuri, 03 Martie 2021, ora 08:30
Cum sa iti calculezi singur salariul net
Foto: Pixabay.com

Desi in 99,99% din situatii se discuta la angajare despre salariul net, mai sunt si cazuri in care ti se spune salariul brut, ca apoi sa descoperi tu cat este cel net. Dar ca sa nu ai surprize, iata mai jos cum iti calculezi, in cel mai simplu mod, salariul net tinand cont de taxele pe care le impune statul.

Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, care sunt taxele pe care le platesti.

In primul rand, luam cu titlul de exemplu, un salariu brut de 4.000 de lei, desi multe din salariile din Romania sunt mult mai mici.

Din acest salariu, scadem 25% asigurari sociale (CAS) si alte 10% - asigurarile sociale de sanatate (CASS). Atentie, acestea se scad din salariul intreg. Adica 25% din 4.000 de lei si 10%, tot din 4.000 de lei, deci, o data, 1.000 de lei (25%) si alti 400 de lei (10%).

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Acum, ca statul te-a "usurat" de 35% din bani, mergem mai departe. Dupa aceste doua taxe vine si impozitul pe venit care mai inseamna inca 10%. Numai ca impozitul pe venit se scade din ce a mai ramas dupa primele doua impozite. Deci 10% din 2.600 de lei, adica inca 260 de lei.

Si acum, ca le-am scazut pe acestea, le adunam sa vedem cam cu cat am mai ramas din brut. Avem 4.000 de lei minus 1.660 de lei (impozite si taxe), ne raman 2.340 de lei - salariul net.

Taxele pe munca ta reprezinta intre 42,5 si 43% din salariul tau brut.

CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.


CITESTE SI:

Cea mai des intalnita confuzie pe care o fac romanii cand isi asigura locuinta

Cum sa scutesti mii de euro cand cumperi o locuinta

Portofelul rece sau cum sa iti protejezi cat mai bine banii

Locuinta veche sau una noua? Care este mai avantajoasa?

 Articol citit de 21332 ori

    Citeste si:
    Comentarii