Care este plafonul financiar asigurat de Fondul de Garantare şi cum se face calculul despăgubirilor

Miercuri, 22 Septembrie 2021, ora 08:30 8522 citiri
Fondul de Garantare va achita suma necesară prin transfer bancar FOTO Unsplash.com

Plafonul de garantare general pe care îl oferă Fondul de Garantare nu poate fi mai mare de o anumită sumă pentru fiecare client în parte. Astfel, în situația în care instituția bancară nu mai poate înapoia banii, Fondul de Garantare va fi cel care va plăti compensația către clienţi.

Ziare.com iti explică în cadrul rubricii Banii tăi care este plafonul de garantare asigurat prin Fondul de Garantare şi cum se face calcul.

Banii clienților care se află într-un depozit bancar, cont de economii ori cont curent sunt asigurați în limita a 100.000 de euro. Important de precizat faptul că, în cazul unui cont comun, suma asigurată este aceeşi, adică tot 100.000 de euro.

Fondul de Garantare va achita suma necesară prin transfer bancar, la cursul BNR calculat în data la care banca nu a mai putut înapoia banii clientului.

Pentru a se calcula compensația, se vor aduna toate sumele de bani pe care un client le deține la bancă, indiferent de tipul de cont sau depozit. Ulterior, se scad datoriile pe care clientul le are către bancă, iar suma rămasă este cea care urmează să fie achitată de către Fondul de Garantare.

Luăm un exemplu. Dacă ai un depozit în bancă în valoare de 130.000 de euro, iar banca respectivă intră în faliment, Fondul de Garantare îți va plăti doar suma de 100.000 de euro. Restul de 30.000 de euro îi vei pierde.

Dacă ai depozite în valoare de 300.000 de euro la bănci diferite, iar la fiecare bancă în parte, depozitul nu depășește suma de 100.000 de euro, Fondul de Garantare îți va plăti întreaga sumă de 300.000 de euro, pentru fiecare depozit în parte.

CEC Bank te încurajează să fii responsabil cu banii tăi.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com