Cum poate deveni a ta locuinta in care stai cu chirie. Ce inseamna inchiriere cu optiune de cumparare

Miercuri, 01 Septembrie 2021, ora 16:30
19522 citiri
Cum poate deveni a ta locuinta in care stai cu chirie. Ce inseamna inchiriere cu optiune de cumparare
"Posibilitatea de a inchiria o locuinta cu optiunea de a o cumpara este o forma de leasing" FOTO Unsplash.com

Stai cu chirie de ceva vreme si ti-ai dat seama ca iti place mult acest apartament. Lumina, comfortul. Pana si pisica adora sa stea la fereastra aceea. Iti face placere si drumul pana la aceasta locuinta unde stai cu chirie.

Sau poate ai ochit un apartament aflat in chirie si ai vrea din prima sa il poti cumpara, insa nu ai acum acei bani iar sa faci credit in urmatoarea perioada nu ar fi cea mai inspirata miscare financiara.

Ziare.com iti explica in cadrul rubricii Banii tai ce inseamna inchirirea cu optiune de cumparare si care ar fi avantajele.

Trebuie sa stii ca posibilitatea de a inchiria o locuinta cu optiunea de a o cumpara este o forma de leasing. La baza "inchirierii cu optiune de cumparare" sta o intelegere prealabila intre chirias si proprietar, iar ulterior, prin redactarea unui contract de inchiriere spre cumparare se adauga o serie de conditii si clauze, pentru ambele parti, care garanteaza finalizarea tranzactiei, explica storia.ro.

Acest tip de intelegere civila se bazeaza pe prevederi ale Codului Civil si este perfect legala, chiar daca nu are o reglementare legala explicita.

Contractele acestea depasesc un simplu contract de inchiriere. Ele se realizeaza la notar, uneori, cu implicarea unor avocati sau specialisti in tranzactii imobiliare iar contractul include o suma de detalii legate de tranzactie:

  • valoarea chiriei;
  • durata perioadei pana la cumpararea proprietatii de catre chirias;
  • obligatiile acestuia legate de utilitati;
  • modul in care sunt achitate taxele si impozitele de catre proprietar, respectiv chirias.

In cele mai multe dintre cazuri, contractele se finalizeaza prin cumpararea de catre chirias a locuintei, cu ajutorul unui credit imobiliar de tipul Noua Casa ori cu un credit ipotecar.

La semnarea unui astfel de contract se stabileste in clar valoarea locuintei, care nu va mai putea fi modificata pana la finalizarea tranzactiei. In Romania, unii dezvoltatori imobiliari acorda o perioada de "acumulare" de pana la patru ani. Astfel, chiriasul are posibilitatea de a perfecta actele de vanzare-cumparare oricand, pe parcursul acestui interval de timp.

Mai mult, chiriasul nu poate fi evacuat din locuinta, atata vreme cat prevederile contractului sunt respectate, ceea ce, in absenta intentiei de cumparare, se poate intampla, daca proprietarul, interesat sa vanda, gaseste un client pentru imobil. Astfel, chiriasul are timp sa aprecieze daca aceasta raspunde asteparilor sale.

Unul dintre dezavantajele reale ale chiriasului sunt costurile mai piperate ale chiriei, dar trebuie luat in calcul faptul ca o parte din acesti bani achitati, lunar sau trimestrial, proprietarului, cu titlu de chirie, se vor scadea din valoarea locuintei, in momentul finalizarii tranzactiei. O parte din chirie se capitalizeaza si va reprezenta avansul pentru creditul ipotecar sau Noua Casa.

CEC Bank te invata sa fii responsabil cu banii tai!

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#locuinta, #cumparare, #tranzactie, #credit ipotecar, #chirie, #notar , #Banca