Ce economii trebuie sa faci ca sa nu ti se devalorizeze banii in 2021

Vineri, 12 Februarie 2021, ora 08:30
60993 citiri
Ce economii trebuie sa faci ca sa nu ti se devalorizeze banii in 2021
Foto: Pixabay.com

2020 a fost un an peste care am trecut cu greu si sigur nu-l vom uita prea curand, dar pentru ca in 2021 sa ne fie un pic mai bine va trebui sa fim foarte atenti cu economiile, mai ales in cazul unei inflatii crescute. Inflatia este echivalentul cresterii preturilor, iar cresterea preturilor la aceleasi salarii inseamna devalorizarea banilor.

Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, ce dobanzi ar trebui sa aiba depozitele pentru a te feri de devalorizarea banilor.

BNR a prognozat o inflatie de 2,5% pentru anul 2021, asta inseamna ca depozitele sau economiile pe care le faci vor trebui sa aiba o dobanda de cel putin 3%. De ce am spus 3%? Simplu!

Sa spunem ca ai 1.000 de lei si vrei sa ii depui la banca pe 15 februarie 2021 (e o data aleasa aleatoriu, dar cu un anumit scop) pentru ca daca ii tii "la ciorap" oricum isi pierd valoarea. La 1.000 de lei economisiti, la o dobanda de 3% pe an, in cazul unui depozit de 12 luni, vei scoate brut 1.030 de lei din banca.

Tine cont ca pentru a scoate aceasta suma, va trebui sa ai taxe si comisioane zero pe linie si sa scoti banii la data stabilita cu banca. Revenim! Ai inregistrat un profit brut de 30 de lei. Din acestia pierzi 3 lei, impozitul de profit. Deci mai ramai cu 27 de lei, profit net.

Dar in conditiile in care inflatia este de 2,5%, inseamna ca ce puteai cumpara la 15 februarie 2021 cu 1.000 de lei, la 15 februarie 2022 poti cumpara aceleasi produse cu 1.025 de lei (adica 1.000 de lei plus devalorizarea de 2,5% - inflatia). Deci, peste un an, la 15 februarie 2022, cand tu vei scoate banii, vei mai avea un mic plus fata de valoare lor din urma cu un an.

Daca pui la depozite cu dobanda mai mica de 3% deja ai pierdut din bani din cauza inflatiei.

CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.

Cum calculezi corect si obiectiv ce rata de credit poti suporta

Cardurile de credit co-branded: ce castigi cu ele?

Asigura-ti casa cu pretul unui pachet de guma de mestecat

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#economisire bani, #depozite economii inflatie , #Banca