Depozitele in lei sau cele in valuta: care sunt mai avantajoase

Luni, 14 Septembrie 2020, ora 11:30
79859 citiri
Depozitele in lei sau cele in valuta: care sunt mai avantajoase
Foto: Pixabay.com

Daca aveti o suma de bani si nu stiti in ce fel de depozite sa o tineti, iata mai jos un calcul care ar putea sa va ajute in acest sens. Depozitele in euro au dobanzile mici in aceasta perioada, media lor fiind de 0,60% pe an, la economiile cu scadenta la un an, in timp ce la depozitele in lei bonificatiile ajung la 3-3,50%.

Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa economisesti mai eficient pentru tine.

Sa facem un calcul pentru un depozit de 1.000 de euro, pe 12 luni, si unul de 4.850 de lei, pe aceeasi perioada, mergand pe varianta ca un euro valoreaza 4,85 lei.

Astfel ca, la un depozit in valoare de 4.850 de lei, dupa un an vom retrage 4.981 de lei, daca depozitul are o dobanda de 3%, si de 5.003 lei, daca acesta ajunge la o bonificatie de 3,50%. In acest calcul s-a luat in considerare si scaderea de 10% de impozit pe profit.

La euro se complica putin problema pentru ca, desi dobanda este foarte mica, moneda nationala se depreciaza in fiecare an in medie cu 1, 2 sau 3 procente. Astfel ca, in cazul depozitului de 1.000 de euro, dupa 12 luni, la o dobanda de 0,60% vom scoate 1.005,4 euro. La aceasta suma mai adaugam si o depreciere de 2% a monedei nationale.

Si daca depozitul nostru de 1.005,4 euro, la 4,85 lei, valoreaza 4.876 de lei, dupa o depreciere de 2% a monedei va valora 4.973 de lei. La suma aceasta, este clar mai avantajos sa tinem banii intr-un depozit in lei, la o dobanda de minimum 3%.

Dar daca leul se depreciaza fata de euro cu 3%, atunci va deveni mai avantajos sa tinem banii intr-un depozit in euro, pentru ca dobanda de 0,60% plus deprecierea de 3% a leului ne vor duce suma totala dupa 12 luni la un echivalent in lei de 5.022 de lei.

CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.

Ce comisioane bancare poti intalni daca scoti bani de la ATM-urile din strainatate

Depozitul bancar. Lucruri esentiale de care trebuie sa tii cont atunci cand iti lasi economiile pe mana bancii

Restructurarea creditului. Momente-cheie in care te poti folosi de acest serviciu bancar

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#depozite in euro, #depozite in lei, #avantaje economisire , #Banca