Ce sa alegi: Constructia unei case sau achizitionarea ei la cheie

Autor: Paul Barbu - Redactor
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 08:30
39363 citiri
Ce sa alegi: Constructia unei case sau achizitionarea ei la cheie
Foto: Pixabay.com

In ultima perioada, in care preturile locuintelor la curte au crescut agresiv, tot mai multi romani se intreaba care dintre cele doua variante este mai avantajoasa: constructia de la zero sau achizitionarea unei locuinte la cheie?

Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, ce varianta este mai avantajoasa.

Ei bine, sa incepem cu partea cea mai usoara. La achizitia unei locuinte la cheie, dai banii si te-ai mutat. Nu prea mai ai multe de facut acolo, poate doar sa mai aranjezi un pic. In schimb, nu mai poti schimba prea multe legat de arhitectura si compartimentare. Iar acest lucru este un mare impediment pentru ca majoritatea constructorilor de acum fac bucatarii foarte mici sau compartimentari cu mult spatiu "mort".

Iar in cazul acesta, o locuinta de 110 metri patrati, sa spunem, intr-o curte de 300 mp, poate ajunge sa coste intre 105.000 si 130.000 de euro.

Pe de alta parte, in cazul locuintei de-a gata, o construiesti asa cum vrei tu si, implicit, ti-o compartimentezi dupa bunul plac. De aici, trebuie sa incepi sa faci niste calcule si sa te pregatesti pentru mult stres.

Deci constructia locuintei poate dura minimum 6-8 luni. In tot acest timp, va trebui sa ai terenul achizitionat, iar daca este in apropierea unui mare oras, va trebui sa dai undeva la vreo 100 de euro/mp. Deci, din start, pe teren ai dat 30.000 de euro.

Trecem peste faptul ca in jurul Bucurestiului, in functie de zona aleasa, un metru patrat de teren poate sa coste de la 25-40 de euro pana la 700-800 de euro. De asemenea, ia in calcul ca pretul de constructie este intre 500-700 sau 800 de euro, dar ca sa fim cat de cat echilibrati vom pune 600 de euro/mp pentru o casa la cheie si 300 de euro/mp pentru una la rosu. Deci casa la cheie te mai duce la 66.000 de euro.

Acum intervine, de fapt, partea grea: costurile mai mici care incep sa se adune.

  • * Autorizatia de constructie - 1.500 euro (avize pentru utilitati)
  • * Bransamente (electricitate, gaze, apa si canalizare): intre 4.000 si 6.000 de euro, in functie de anumite considerente.
  • Un ultim aspect important, daca iei credit pentru construirea casei: gandeste-te ca va trebui sa platesti si chirie (daca stai in chirie) si sa achiti si o rata destul de consistenta timp de cel putin opt luni, pana te poti muta in noua casa.

    CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.

    Ce faci cand esti nemultumit de contractul pe care il ai cu banca sau cu IFN-ul

    Cati bani trebuie sa pui deoparte pentru reparatii dupa ce-ti cumperi o casa

    Arbitrajul sau solutia impusa: un altfel de "judecata" cu banca

    De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
    De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
    Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
    Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
    Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
    Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
    #constructie vs achizitie de casa, #costuri construire casa, #costuri achizitie casa , #Banca