Ce reprezintă Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare şi cum se face înregistrarea unei ipoteci

Marti, 19 Octombrie 2021, ora 08:30 9610 citiri
Corectitudinea datelor revine persoanei care solicită efectuarea înregistrării FOTO Unsplash.com

Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare oferă creditorilor date exacte prin care pot evalua riscul unei tranzacții care urmează a fi încheiată cu un debitor (datornic).

Această arhivă constituie un sistem de evidenţă a priorității ipotecilor imobiliare și de publicitate, structurat pe bunuri și persoane, care asigură înregistrarea operațiunilor privind ipotecile mobiliare, a operațiunilor asimilate acestora, a altor drepturi prevăzute de lege, precum și publicitatea operațiunilor juridice prevăzute de lege.

Ziare.com iți explică în cadrul rubricii Banii tăi care este procedura de înregistrare a unei ipoteci mobiliare în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare (AEGRM).

• creditorul sau reprezentantul său completează un formular tip cu datele corespunzătoare cuprinse în contractul de ipoteca mobiliară;

• operatorul de arhivă procedează la înscrierea fidelă în Arhiva a datelor cuprinse în formularul completat de solicitant, fară să exercite controlul de legalitate asupra acestora; prin control de legalitate se înțelege o verificare a concordantei dintre datele înscrise în formularul de aviz de ipoteca mobiliara completat și cele cuprinse în contract și totodată o verificare a valabilității înseși a actului juridic.

Potrivit legii, înscrierea formularelor de avize de ipoteca în Arhivă constituie o simplă activitate administrativă, iar „personalul operatorilor și agenții autorizați nu vor verifica corectitudinea informațiilor din avizul de garanție, concordanta dintre avizul de garanție și faptele juridice care stau la baza acestuia sau valabilitatea acestor fapte juridice”, întreaga răspundere pentru datele trecute în formular revenind persoanei care solicită efectuarea înregistrării.

• potrivit art. 2.414 din Codul Civil, „înscrierea în arhiva nu conferă validitate unei ipoteci lovite de nulitate”, astfel încât, dacă în realitate nu există un contract de ipotecă ori conținutul avizelor de ipotecă nu are acoperire în clauzele contractului de ipotecă, înscrierea respectiva nu va produce niciun efect.

• înregistrarea efectuată în Arhiva de către operatori/agenți autorizați, prin redarea fidelă a conținutului formularului tip completat de solicitantul înscrierii se numește aviz de ipotecă.

Pentru vizualizarea informațiilor cuprinse în avizele de ipotecă înscrise în AEGRM, accesul este liber; orice persoană poate efectua o căutare în Arhiva a informațiilor despre un anumit debitor sau despre un anumit bun în mod gratuit și fară obținerea unei autorizări prealabile de acces.

CEC Bank te învață să fii responsabil cu banii tăi!

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com