Ce înseamnă valoarea impozabilă a clădirii și cum fluctuează prețurile în funcție de tipul de material folosit

Marti, 05 Octombrie 2021, ora 14:25 18338 citiri
Reevaluarea poate duce, deseori, la reducerea valorii impozitului FOTO Pixabay.com

Trebuie să evaluezi o construcție care, probabil, va deveni locuința ta. Și simti nevoia să te documentezi temeinic cu privire la toate aspectele înainte de a face demesul de cumpărare ca să știi, în principiu, și care este valoarea impozabilă a locuinței.

Ziare.com îți explică în cadrul rubricii Banii tăi ce este valoarea impozabilă și cum se realizează calculul.

Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii. Cota impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a consiliului local. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Valoarea impozabilă a clădirii, exprimată în lei, se determină prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/mp, din tabelul pe care il gasiti pe noulcodfiscal.ro

Cea mai mare valoare a metrului pătrat construit este de 1.000 de lei și corespunde clădirilor din beton armat sau cu pereți exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic, care au instalații de apă, canalizare, electrice și încălzire (cumulate).

În cazul clădirilor construite din același tip de materiale, însă cărora le lipsește una din următoarele facilitate (apă, canalizare, conectare la rețelele de electrice sau încălzire centralizată) valoarea metrului pătrat construit este de 600 lei.

Valoarea impozabilă a clădirii se ajustează în funcție de rangul localității și zona în care este amplasată clădirea, cu o serie de indicatori stabiliți de lege.

La toate acestea se adaugă coeficienții de corecție, care cresc sau scad valoarea de impozitare, în funcție de o serie de criterii legate de numărul de apartamente și etajele unui bloc, calitatea de casa individuala sau apartament în bloc, dar și luând în calcul data finalizării construcției, restaurările sau reabilitările la care aceasta a fost supusă.

Foarte important de subliniat faptul că valoarea impozabilă a unei clădiri poate fi reevaluată la fiecare cinci ani, de către un expert evaluator. În cazul în care imobilul sau apartamentul nu este reevaluat, valoarea de impozitare nu se schimbă. Reevaluarea poate duce, deseori, la reducerea valorii impozitului.

CEC Bank te încurajează să fii responsabil cu banii tăi.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com
Comentarii