Ce reprezintă ”indicele de referință” pentru ratele tale bancare și cum se calculează

Luni, 27 Septembrie 2021, ora 08:30 8610 citiri
Banca Națională a României publică zilnic nivelul indicelui de referință FOTO bnr.ro

IRCC sau Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor a fost stabilit de Guvernul României în 2019 ca o soluție pentru ROBOR-ul care crește de la o lună la alta și care influențează creditele cu dobânzi variabile.

Ziare.com iți explică în cadrul rubiricii Banii tăi ce reprezintă și cum se calculează Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor.

IRCC a început să fie folosit din mai 2019 iar Banca Națională a României (BNR) publică zilnic nivelul indicelui de referință.

Guvernul a decis prin OUG 19/2019, care vine ca o modificare la OUG 114/2018, ca noul indice IRCC să se aplice tuturor împrumuturilor ce intră sub incidența OUG 50/2000. Și există două noțiuni: indicele IRCC trimestrial și indicele zilnic.

Potrivit OUG nr. 19/2019, IRCC trimestrial se calculează ca media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice atribuite tranzacțiilor interbancare din trimestrul anterior. Pornind de la acest indice, dobânda creditelor variabile în lei se compune din IRCC, la care instituția financiară poate adăuga o marjă fixă, valabilă pe toată perioada contractuală.

Valoarea indicelui zilnic se calculează ca medie ponderată a ratelor dobânzilor la depozite, cu volumul tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară, din cursul zilei lucrătoare precedente, explică storia.ro. „De exemplu, dacă în cursul unei zile, există două tranzacții, de 10 și de 15 milioane de lei, la dobânzile de 2% respectiv 2,4%, indicele zilnic va avea valoarea (10 mil*2%+15 mil*2,4%)/10 mil+15 mil, rezultatul fiind de 2,24%”.

Mai mult, dacă în cursul unei zile lucrătoare, instituțiile financiar-bancare nu efectuează tranzacții pe piața monetară interbancară, indicele zilnic nu va fi calculat pentru ziua respectivă, iar acest lucru va fi menționat pe site-ul BNR.

Pentru calculul indicelui de referință trimestrial, sunt luați în calcul doar indicii zilnici calculați pentru zilele lucrătoare în care au avut loc tranzacții.

CEC Bank te învață să fii responsabil cu banii tăi!

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News