Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Ce completezi de fapt când introduci codul IBAN. Importanța memorării combinației de cifre

Miercuri, 19 Ianuarie 2022, ora 04:31
34932 citiri
Ce completezi de fapt când introduci codul IBAN. Importanța memorării combinației de cifre
Un astfel de cod este unic în lume, nu se găsesc două conturi bancare diferite care au acelaşi IBAN FOTO Pixabay.com

Ai încercat de nenumărate ori să memorezi codul IBAN că să poţi completa rapid atunci când te grăbești, vrei să faci o plată online sau trebuie să completezi rapid un formular care îți solicită și datele bancare.

Ziare.com îți explică, în cadrul rubricii Banii tăi ce este de fapt codul IBAN, de ce a fost introdus și cum faci să memorezi mai repede combinația de cifre.

Orice cont curent are un număr unic de identificare, format din 24 de caractere. Acesta este denumit cod IBAN (International Bank Account Number), fiind recunoscut la nivel internaţional.

Acest tip de cod a fost introdus pentru a facilita efectuarea plăților interbancare. IBAN-ul permite identificarea beneficiarului plății, chiar și în cazul în care plătitorul nu specifica niciun alt detaliu cu privire la cont.

Primele două caractere ale codului IBAN reprezintă indicativul ţării. Pentru România, codul IBAN începe întotdeauna cu RO.

Urmează două cifre generate după un algoritm special și indicativul băncii la care este deschis contul (4 caractere) și o serie de alte 16 cifre și litere generate tot de un algoritm special.

Codul IBAN nu trebuie însă confundat cu numărul de cont, atribuit intern de instituţia financiar bancară. Acest număr de cont este recunoscut doar de către sistemul informatic al băncii respective și nu se utilizează de client pentru a face plăţi sau încasări.

Lungimea codului IBAN diferă în funcţie de ţară, dar pentru o singură ţară se foloseşte aceeaşi lungime de caractere. Spre exemplu, IBAN-ul românesc este compus din 24 de caractere, în schimb, IBAN-ul francez conţine 27 de caractere.

Asemenea unui număr de telefon internaţional, codul IBAN este utilizat pentru identificarea unui cont la nivel internaţional iar un astfel de cod este unic. Astfel, nu se găsesc două conturi bancare diferite care au acelaşi cod IBAN nicăieri în lume.

CEC Bank te învăță să fii responsabil cu banii tăi!

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#IBAN, #cont, #cod, #Banca, #plati, #beneficiar, #platitor, #cifre , #Banca
Comentarii
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
Ptr USA si CA nu exista IBAN. Banul nu e ptr ei. I$, da.