Care sunt clauzele interzise într-un contract de împrumut. La ce trebuie să fii atent înainte de a semna documentul

Luni, 18 Octombrie 2021, ora 08:30 17674 citiri
Creditorii oferă rest la achitarea ratelor de credit în valuta în care s-a efectuat plata FOTO Pexels.com

Contractul de împrumut este reglementat prin Codul Civil, articolele 2.144-2.170, unde găsim și definiția contractului de împrumut, răspunderea persoanei care solicită creditul, tipul de împrumut, condițiile de restituire și modul de plată a dobânzii.

Ziare.com îți explică în cadrul rubricii Banii tăi ce clauze nu ar trebui să se găsească în niciun contract de împrumut.

Prin Ordonanța de Urgență nr. 50/2010 se interzice introducerea în contractele de credit a clauzelor prin care:

• sunt interzise clauzele contractuale care dau dreptul creditorului să modifice unilateral clauzele contractuale fără încheierea unui act adiţional, acceptat de consumator.

• consumatorul este obligat să păstreze confidenţialitatea prevederilor şi a condiţiilor contractuale;

• creditorul poate declara scadent sau denunţa unilateral contractul ori poate penaliza consumatorul în cazul afectării reputaţiei creditorului;

• creditorul poate declara scadent anticipat creditul în cazul în care consumatorul nu și-a îndeplinit obligaţiile conform altor contracte de credit încheiate cu alţi creditori;

• creditorul impune consumatorului încheierea contractului de asigurare a bunurilor aduse în garanţie cu o societate agreată de creditor.

De asemenea, creditorii nu au dreptul să refuze încasarea ratelor de credit în moneda în care s-a acordat creditul și oferă rest consumatorilor la achitarea ratelor de credit în valuta în care s-a efectuat plata.

În situaţia în care, la momentul efectuării plăţii de către consumatori, creditorii nu deţin la vânzare moneda în care au acordat creditul, aceştia au obligaţia de a efectua schimbul valutar la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României, fără niciun alt cost pentru consumator.

CEC Bank te învață să fii responsabil cu banii tăi!

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com