Care este diferenţa dintre codurile SWIFT, IBAN și BIC. Situațiile financiar-bancare în care le foloseşti

Vineri, 17 Decembrie 2021, ora 22:30 32790 citiri
Aceste coduri sunt folosite când transferi bani între bănci, mai ales pentru transferuri internaționale de tip wire sau plăţi SEPA FOTO Unsplash.com

Ai primit un formular de completat pentru că ai de făcut un transfer bancar important. Și trebuie trecut codul SWIFT/ BIC în diferite contexte ale documentului. Știi sigur că ai mai completat aceste date, însă fără să înțelegi prea bine ce faci mai exact acolo. Prin urmare, le-ai uitat.

Ziare.com îți explică în cadrul rubricii Banii tăi care este diferență clară dintre cele trei tipuri de coduri, ca niciodată să nu le mai poți încurca.

Codul SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) este utilizat pentru identificarea unei bănci specifice în timpul unei tranzacţii internaţionale, în timp ce un cod IBAN (International Bank Account Number) este utilizat pentru identificarea unui cont IBAN individual implicat într-o tranzacţie.

De asemenea, SWIFT este o reţea de mesagerie, pe care instituţiile financiare o folosesc pentru a transmite în siguranţă informaţii şi instrucţiuni, printr-un sistem standardizat de coduri.

Mai mult, codul BIC (Business Identifier Code) este adresa SWIFT atribuită unei bănci, pentru a trimite plăţi automatizate rapid şi precis către alte instituții financiar bancare. Identifică în mod unic numele şi ţara (şi uneori sucursala) băncii implicate. Codurile BIC sunt adesea numite coduri SWIFT.

Aceste coduri sunt folosite când transferi bani între bănci, mai ales pentru transferuri internaționale de tip wire (nu este un transfer fizic de bani, ci doar un schimb de informații) sau plăți SEPA (Single Euro Payments Area - un sistem de plăţi folosit doar pentru plătile în euro fără numerar, disponibil în ţările membre UE). Băncile, de asemenea, folosesc aceste coduri pentru a comunica între ele.

Astfel, dacă efectuezi sau primeșți transferuri bancare internaționale, cum ar fi plăți internaționale sau plăți SEPA, este posibil să ai nevoie de un cod SWIFT pentru acest lucru. Codurile SWIFT ajută băncile să proceseze transferurile internaționale.

Codul IBAN permite identificarea uşoară a ţării în care se află banca şi numărul de cont al destinatarului transferului de bani. De asemenea, un cod IBAN acţionează că o metodă de verificare a corectitudinii detaliilor tranzacției.

CEC Bank te învățat să fii responsabil cu banii tai!

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News