În ce cazuri agentul imobiliar beneficiază de o dublare a comisionului stabilit inițial

Marti, 14 Septembrie 2021, ora 08:30
14448 citiri
În ce cazuri agentul imobiliar beneficiază de o dublare a comisionului stabilit inițial
Valoarea comisionului și modul de plată se stabilesc la semnarea contractului cu agenția imobiliară FOTO Unsplash.com

Ai găsit, în sfârșit, apartamentul pe care să-l închiriezi. Si asta după o tonă de vizionări, care ți-au mâncat timpul și banii pe drumuri. Pe ultima sută de metri, te-ai gândit să apelezi la o agenție imobiliara, pentru că nu ai reușit să te descurci altfel.

Însă nu ai stabilit toate detaliile cu agentul și, mâine, urmează să semnezi contractul și să faci ultima vizionare a locuinţei pe care o închiriezi. Ai nevoie să te mai documentezi puțin, în seara aceasta, după orele de muncă, ca să fii pregătit să pui întrebări și să primești răspunsuri clare înainte de a semna documentul.

Ziare.com iți explică în cadrul rubricii Banii tăi cine plătește comisionul imobiliar și când trebuie achitat.

Inclusiv plata comisionului este reglementată prin lege. Contractul de intermediere și comisionul imobiliar sunt reglementate prin dispoziții ale Codului Civil, în articolele 2.096-2.102, prin Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor și prin Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din angajamentele încheiate între profesioniști și consumatori. Mai mult, statul impozitează comisioanele agenției, iar în anumite condiții, și tranzacția imobiliară intermediată de către aceasta.

Valoarea comisionului și modul de plată se stabilesc la semnarea contractului cu agenția imobiliară. Comisionul imobiliar vă fi plătit de tine, pentru că ai apelat la serviciile agenției imobiliare.

De subliniat este faptul că fiecare agenție imobiliară are propriul sistem de plăți. Comisionul poate fi în sumă fixă (până la o anume valoare a tranzacției), procentual (din suma tranzacției imobiliare sau pentru ceea ce depășește o anume valoare) sau negociabil. Comisionul poate fi calculat și în funcție de serviciile oferite de agenție fiecărui client în parte.

În cele mai multe cazuri, spre exemplu, proprietarul interesat să vândă sau să închirieze este cel care plătește comisionul imobiliar, la fel cum, în cazul în care un potențial cumpărător solicită serviciile agenției, acesta vă fi cel ce vă achita acest comision.

Nu este greșit și nici ilegal că ambele părți implicate într-o tranzacție imobiliara să achite comision imobiliar, potrivit storia.ro, fie pentru aceeași agenție imobiliară, fie pentru agenții diferite, dacă fiecare a apelat la serviciile unei astfel de firme de intermediere.

Ca normă general valabilă, indiferent de tipul serviciului prestat de agenția imobiliară, comisionul vă fi achitat de client numai în momentul în care este finalizată tranzacția dorită, indiferent cât timp trece din momentul semnării contractului de intermediere și până la acest moment.

Totodată, prevederile legale în vigoare protejează agentul imobiliar, astfel că el trebuie să fie informat de client dacă acesta ajunge, pe cont propriu, după încheierea contractului cu agenția imobiliară, la încheierea unui contract.

În cazul în care nu se procedează în acest mod, agentul imobiliar beneficiază de dreptul de a cere o dublare a comisionului stabilit inițial.

De asemenea, valoarea comisionului nu se poate modifica după semnarea contractului de intermediere, iar agenția nu poate solicita de la client niciun fel de alte taxe sau comisioane suplimentare, indiferent de timpul care trece până la finalizarea tranzacției.

CEC Bank te învață să fii responsabil cu banii tăi

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#comision, #plata, #agentie imobiliara, #apartament , #Banca