Cum se calculează fondul de rulment şi de ce este necesar. Ce faci dacă eşti chiriaş

Marti, 31 August 2021, ora 08:30
38292 citiri
Cum se calculează fondul de rulment şi de ce este necesar. Ce faci dacă eşti chiriaş
Fondul de siguranță de care proprietarii beneficiază pentru a putea achita furnizorii FOTO Unsplash.com

Chiar dacă nu știi ce înseamnă fondul de rulment, cu siguranţă ți-a rămas în memorie alăturarea termenilor. Fie că ai un apartament, fie că locuiești în chirie, acest fond este inclus în plata întreținerii și este achitat de fiecare proprietar în parte.

Ziare.com iti explică în cadrul rubricii Banii tăi ce este, mai exact, acest fond de rulment, care este rolul său și cum se calculează.

Fondul de rulment este o plată anticipată pe care tu, ca proprietar, o depui la Asociația de Proprietari de care aparții, în vederea achitării serviciilor oferite de furnizori (furnizorii de curent electric, internet și cablu, la bloc).

Potrivit legii, fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, conform storia.ro, iar reîntregirea acestuia se face lunar prin plata sumelor afișate pe lista de plată.

Acest fond este trecut in dreptul fiecărui apartament în parte, într-un registru special şi trebuie raportat la nivelul celei mai mari întreţineri din bloc. Fondul de rulment se stabilește doar de către adunarea generală.

Acesta este ca un fond de siguranță, de care proprietarii beneficiază pentru a putea achita furnizorii, în cazul în care ar apărea situații neprevăzute, în viitor. Este folositor asociației, pentru a putea gestiona mai ușor bugetul propriu.

Fondul de rulment se poate calcula în funcție de:

  • natura serviciului facturat (cheltuielile pentru întreținerea liftului, încălzire, gaze, electricitate, apă);
  • numărul de persoane înregistrate în Cartea de Imobil ca locuitori ai blocului sau apartamentului;
  • cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună (în funcție de suprafața utilă a apartamentului).

Cota-parte indiviză se calculează adunând suprafețele utile ale tuturor apartamentelor de pe scară și împărțind suprafața utilă la acest total. Rezultă un procent care se înmulțește cu valoarea cheltuielii repartizate.

De exemplu, dacă într-un bloc cu o suprafață utilă totală de 750 mp există 30 de apartamente cu doua camere, cu suprafața utilă de 35 mp, cota-parte pentru aceste tipuri de apartament va fi de (35/750) x 100 = 4,6. Totalul la cota-parte pe scară este 100%. Astfel, pentru a calcula o factură de 1500 lei, avem (1500 x 4,6)/100, adică fiecare apartament de două camere va avea un fond de rulment de 69 lei.

Dacă ești chiriaș, legea in vigoare prevede că vei plăti fondul de rulment doar în situaţia în care se stabilește acest lucru prin contractul de închiriere.

Pentru a primi fondul de rulment, administratorul are obligația de a elibera chitanță nominală separată.

CEC Bank te învață să fii responsabil cu banii tăi!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#fond rulment, #apartament, #fonduri, #plata, #proprietar, #intretinere, #administrator , #Banca