Modernizarea agriculturii din România și accesul la credite ieftine pentru fermieri

Marti, 20 Iulie 2021, ora 08:309618 citiri
Modernizarea agriculturii din România și accesul la credite ieftine pentru fermieri
Bancile sunt dispuse să sprijine agricultorii și fermierii români FOTO Unsplash.com

Dacă titlul de 'grânarul Europei' dat României este unul nerealist, așa cum declara un fost ministru al agriculturii în urma cu mai bine de un deceniu, fiind vorba de fapt despre rolul pe care îl jucam în comerţul european dunărean cu cereale în perioada interbelică, agricultura este, fară îndoială, un sector care ar putea să aducă României beneficii reale.

Este acel sector în care, cu foarte multa greutate, s-a mai făcut ceva notabil în ultimii 30 de ani. Stadiul în care este agricultura și situația fermierului din Romania sunt, mai degrabă, absurde, îngreunate de birocrație și lipsa de implicare a autorităților.

Ziare.com iți explica, în cadrul rubricii Banii tai, cum anume agricultorii, fermierii și alti investitori din spațiul rural pot beneficia de credite cu dobânzi reduse.

Un studiu din 2008 arăta că din cele 10 milioane de hectare de teren arabil din România, 6,8 milioane de hectare erau pârloage. Totul învechit iar fermele mici nu nu erau mai deloc dotate cu utilaje. Situația aceasta trista a simțit un reviriment, după aderarea României la UE, în 2007, dar s-ar putea îmbunătăți radical daca fermierii ar avea acces la informație și ar fi sprijiniți realmente în acest sens.

Acest potențial colosal este în atenția instituțiilor financiar-bancare, care, prin diferite servicii financiare, sunt dispuse să sprijine agricultorii și fermierii români. În ultimii ani, băncile au avut un rol major în susținerea proiectelor de accesare fonduri europene și în special a proiectelor de investiții în agricultură și dezvoltare rurală. Prin diferite protocoale și acorduri încheiate în ultima perioadă, băncile își propun creșterea accesului la finanțare și accelerarea absorbției fondurilor europene alocate perioadei de tranziție din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (P.N.D.R). Astfel, unele banci oferă o serie de facilități, prin crearea de produse adaptate specificului acestor finanțări, precum și prin aplicarea de marje de dobândă mai reduse față de costurile standard.

Creditul pentru agricultură se adresează producătorilor agricoli, fermierilor, asociațiilor familiale, societăților agricole.

Pentru a beneficia de creditul pentru fermieri este necesar ca:

  • firma se încadrează în categoria IMM, conform legislației în vigoare și este activă;
  • firma nu este înregistrată în procedura de concordat preventiv sau insolvență conform Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței;
  • firma are situații financiare depuse și publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe, conform termenelor de publicare practicate;
  • activitatea firmei este de cel puțîn 6 luni (cu excepția start-up–urilor);
  • firma se încadrează în categoria Retail Întreprinderi conform instrucțiunii N4I102;


CEC Bank te încurajează să fii responsabil cu banii tăi.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News