Zi de doliu pentru bursa din China: Va fi bagata Romania in cosciug? - Interviu

Miercuri, 26 August 2015, ora 07:40
8646 citiri
Zi de doliu pentru bursa din China: Va fi bagata Romania in cosciug? - Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

Bursa din China s-a prabusit, la inceputul saptamanii, si a tras in jos pietele financiare din intreaga lume. Insa vor exista efecte profunde in economia romaneasca din aceasta cauza?

Principalele cauze pentru declinul abrupt au fost ingrijorarile investitorilor legate de situatia economica a tarii asiatice, care da semne de incetinire.

Bursa din Shanghai a inchis, luni, in scadere cu 8,7%, inregistrand cea mai proasta performanta din 2007 pana in prezent. Mai mult, a influentat negativ si restul burselor si pietelor valutare asiatice, dar si pe cea americana, indicele Nasdaq fiind in scadere cu peste 5%.

"Lunea neagra" pentru China afecteaza si Romania: Lovitura primita de Bursa de la Bucuresti

BVB a deschis in scadere, dupa "macelul" de pe pietele financiare asiatice - Site-ul a picat iar

In Romania, BVB a avut parte de un recul de 8%, care s-a temperat in urmatoarea zi. De fapt, principalii indici din toata lumea au revenit pe plus, marti, cu exceptia celor din China.

Bursa din China, tot pe rosu: Trei factori cheie urmariti de investitori

A pierdut 3,6 miliarde de dolari intr-o singura zi

Dar care vor fi implicatiile?

Ziare.com a discutat despre efectele acestei prabusiri cu Mihai Nichisoiu, specialist in piata de capital la firma de brokeraj Tradeville.

Ce se afla in spatele prabusirii burselor asiatice?

Bursa din China a avut o prima jumatate de an excelenta, in care cei mai importanti indici locali s-au dublat. Evolutia a fost determinata de incercarile bancii centrale a acestei tari de a relaxa conditiile monetare, chiar daca cresterea economica era privita cu indoiala de specialisti.

In mod traditional, 80-90% din bursa chineza este controlata de investitori mici, iar tranzactiile se fac in marja - asta inseamna ca atat profiturile, cat si pierderile potentiale sunt amplificate.

La mijlocul acestui an, bursa chineza era deja animata de o euforie speculativa fara precedent in ultimii ani.

Cand Beijingul a anuntat o serie de masuri destinate calmarii acestei euforii, bursa chineza a inceput sa piarda teren - si ceea ce la inceput a fost o corectie negativa fireasca s-a transformat rapid intr-o prabusire. Tinand cont de importanta Chinei in regiune, celelalte burse asiatice au devenit instantaneu victime colaterale.

De ce acest lucru a trimis o unda de soc in toata lumea? A fost un efect domino?

China a socat de trei ori intr-o perioada scurta de timp. In primul rand, economia a reinceput sa alunece dupa o oarecare stabilizare in prima jumatate a acestui an. In al doilea rand, bursa chineza de actiuni a pierdut o treime din valoare in numai cateva saptamani. In al treilea rand, Beijingul a anuntat recent cea mai mare devalorizare fortata a yuanului din ultimele doua decade.

Razboiul valutelor: China a tras primul foc - Cum va fi afectata Romania

Impreuna, cele trei premise au readus in prim plan o retorica sumbra despre China si au generat ingrijorari mari printre investitori la nivel global.

Cum evaluati impactul asupra bursei din Romania?

Bursa de la Bucuresti este puternic corelata cu pietele financiare internationale, in special cele europene, si va avea o evolutie similara cu a acestora, mai ales intr-un astfel de context.

Cat estimati ca va mai dura acest trend negativ?

Dificil de estimat in acest moment. Sansa pentru noi maxime record sau multi-anuale pe bursele globale de actiuni este compromisa pentru urmatoarele cateva saptamani, poate chiar luni.

Trauma parcursa de burse in aceste zile va fi greu de uitat. Mai mult, niciunul din factorii macro care au condus la scaderile recente nu s-a modificat in bine peste noapte. In cel mai bun caz, bursele vor parcurge o perioada de calm in urmatoarele cateva saptamani.

Este un semnal pentru economia globala? Poate fi un pericol? Dar pentru cea romaneasca?

Efectele acestor corectii asupra economiei reale ar trebui sa fie nesemnificative, ele conturandu-se ca fiind unele circumstantiale si nu structurale, cum am vazut in criza din 2008.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#prabusire bursa China efecte Romania, #bursa China efecte Romania , #bursa