Cea mai mare cadere de pe Wall Street dupa 1987. Si Trump a facut un rau bursei

Marti, 17 Martie 2020, ora 09:295119 citiri
Cea mai mare cadere de pe Wall Street dupa 1987. Si Trump a facut un rau bursei
Foto: Arhiva Pixabay

Indicii bursieri de pe Wall Street au inregistrat, luni, cel mai grav declin consemnat dupa 1987, iar indicele SP 500 a inchis la cel mai redus nivel din decembrie 2018, investitorii fiind ingrijorati ca pandemia de coronavirus este un oponent prea puternic fata de capacitatea de lupta a bancilor centrale, parlamentarilor sau a Casei Albe.

Indicele SP 500 a scazut cu 12%, cel mai amplu declin dupa "Luna Neagra" produsa in urma cu trei decenii.

Declinul a avut loc in pofida reducerii surprinzatoare a dobanzii de politica monetara, cu un punct procentual, la un interval de 0-0,25%, efectuata duminica de Rezerva Federala (Fed), intr-o sedinta de urgenta care a avut loc inaintea sedintei programata sa aiba loc marti si miercuri.

Actiunile au scazut si mai mult dupa ce presedintele american Donald Trump a cerut americanilor sa inceteze timp de 15 zile majoritatea activitatilor sociale si sa nu se adune in grupuri mai mari de 10 persoane, intr-un nou efort agresiv de reducere a raspandirii coronavirusului in Statele Unite.

Trump a avertizat si ca este posibila declansarea unei recesiuni.

Indicele Dow Jones Industrial Average a scazut cu 12,93%, SP 500 cu 11,98%, iar Nasdaq Composite cu 12,32%, transmite Reuters.

Tranzactiile cu actiuni incluse in cei mai importanti trei indici de pe Wall Street au fost suspendate timp de 15 minute, la scurt timp dupa deschiderea bursei, indicele SP 500 coborand cu 8%, peste pragul de 7% care declanseaza blocarea automata a tranzactiilor.

Componenta actiunilor imobiliare din cadrul SP 500 a scazut cu 16,5%, cel mai mult dintre cele 11 sectoare ale indicelui, consemnand cel mai mare declin procentual dupa 2009.

Cea mai mica scadere a fost inregistrata de componenta sectorului bunurilor de consum, care a scazut cu 7%. Componenta sectorului tehnologiei a pierdut la randul ei 13,9%, un declin record consemnat intr-o singura zi pentru acest domeniu care a fost principalul motor al pietei bull.