Vicele BNR: ROBOR e acolo unde ar trebui sa fie. 60% dintre contractele de credit sunt afectate

Joi, 05 Iulie 2018, ora 13:01
Vicele BNR: ROBOR e acolo unde ar trebui sa fie. 60% dintre contractele de credit sunt afectate
Foto: Arhiva Ziare.com

ROBOR se afla, la ora actuala, acolo unde ar trebui sa fie, avand o evolutie normala, dar ne preocupa impactul pe care l-ar putea avea asupra capacitatii de onorare a datoriilor pentru companii si populatie, sustine Liviu Voinea, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Creditul nu face parte directa din PIB, ci este o sursa de finantare a unor componente din PIB. Poate sa aiba o influenta indirecta. Din punct de vedere practic, ce s-a intamplat in ultimul an? A crescut creditul, chiar si cu aceasta crestere a ROBOR-ului, care este o evolutie, pana la un punct, normala, in sensul ca a fost o perioada in care acesta a fost decuplat de la rata dobanzii de politica monetara in jos.

A fost un exces de lichiditate pe piata, iar acum acest exces de lichiditate s-a reglat si ROBOR-ul este unde teoretic ar trebui sa fie, adica mai sus de dobanda de politica monetara si mai jos de rata dobanzii Lombard, adica de rata dobanzii la care Banca Centrala imprumuta, daca este nevoie, bancile comerciale.

In aceasta marja, ROBOR-ul poate varia. Poate au fost si asteptari ca noi vom creste rata dobanzii si poate au fost niste cresteri temporare in anticiparea deciziei noastre, poate a fost perioada de constituire a rezervei minime obligatorii... Insa este o evolutie normala intre aceste doua limite, dar asta nu inseamna ca nu ne ingrijoreaza impactul pe care il poate avea in economie, mai ales asupra capacitatii de onorare a datoriilor pentru companii si populatie", a explicat Voinea, joi, intr-o conferinta de specialitate.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Oficialul BNR a punctat, totodata, ca evolutia indicelui ROBOR are influenta asupra a peste 60% dintre contractele de credit.

"In pofida acestei cresteri a ROBOR-ului, in ultimul an a crescut creditul in lei, si chiar as putea face o prognoza, ca in acest an ritmul de crestere a creditului in ansamblu va fi superior ritmului de crestere economica.

In acelasi timp, avem o usoara decelerare a economiei, deci este posibil ca anul acesta sa avem o crestere a raportului credit in PIB, dupa multi ani de scadere. Repet, este o tema care ne preocupa, nu spunem ca ignoram aceasta crestere a ROBOR de peste 200 de puncte de baza, in trei trimestre. Are influenta asupra a peste 60% dintre contractele de credit", a mentionat viceguvernatorul BNR.

Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor in lei cu dobanda variabila, a continuat sa creasca pe piata interbancara, ajungand joi la 3,39% pe an, de la 3,34% pe an, cu o zi in urma, aceasta fiind cea mai ridicata rata din februarie 2014 pana in prezent.

Citeste si:

 Articol citit de 3949 ori

    Citeste si:
    Comentarii