Vesti proaste pentru romanii cu credite in lei. ROBOR a atins cel mai mare nivel din ultimele doua luni si jumatate

Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 12:48
Autor: Irina Olteanu
Vesti proaste pentru romanii cu credite in lei. ROBOR a atins cel mai mare nivel din ultimele doua luni si jumatate
Foto: Arhiva Ziare.com

Vesti proaste pentru romanii cu credite in lei: ROBOR la 3 luni continua sa creasca si a atins cel mai mare nivel din ultimele doua luni si jumatate.

Indicele in functie de care sunt calculate dobanzile la multe dintre creditele in lei a crescut miercuri la 3,35%, cel mai mare nivel din 7 august, cand a fost 3,36%, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Iata cum a evoluat ROBOR-ul din 1995 si pana in prezent

In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele ipotecare, acesta a crescut miercuri la 3,56%, cel mai mare nivel din 5 martie 2014, cand a fost 3,61%.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Iata Cand se schimba ROBOR la banci si la ce sa te uiti ca sa nu te pacalesti cand iei un credit

Ce este ROBOR-ul si cum se calculeaza

Indicele se calculeaza zilnic de catre BNR si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).

De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M) . Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5% si 14% la cele de nevoi personale fara garantii.

Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane neschimbata pe toata perioada contractului de credit. Astfel, ROBOR este componenta care variaza. Deci daca acest indice creste, atunci creste si rata. Si invers.

Chiar daca ROBOR se calculeaza in fiecare zi, bancile actualizeaza de obicei acest indice trimestrial. Astfel, la calcularea dobanzii se ia in considerare indicele de referinta ROBOR 3M in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior.

Citeste si:

 Articol citit de 3477 ori

    Citeste si:
    Comentarii