Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Vesti bune pentru 2012: Euro ar putea ajunge la 4 lei

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 14:01
2497 citiri
Vesti bune pentru 2012: Euro ar putea ajunge la 4 lei
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania va implementa, de anul urmator, normele internationale de contabilitate, IFRS, ceea ce va elibera in piata circa un miliard de euro, fapt care va duce, spun specialistii, la o apreciere a monedei nationale pana la pragul de 4 lei pentru un euro.

In urma implementarii IFRS si a trecerii de la sistemul de provizionare a creditelor neperformante de la RAS la IFRS, va fi eliberata o suma considerabila de valuta in piata, informeaza Capital.

Iancu Guda, specialist in macro-economie la Coface Romania, este de parere ca trecerea la IFRS "poate genera un impact asupra determinarii cerintelor de capital pentru riscul de credit prin eliberarea de provizioane".

Dupa primele trei trimestre din 2011, aceste provizioane insumau 30 de miliarde de lei, ponderea creditelor in valuta fiind de 60%, iar volumul creditelor restante de 18% din totalul creditelor acordate.

In acest context, diferentialul care va fi eliberat la data de 1 ianuarie 2012, cand intra in vigoare IFRS, poate fi cuprins intre 0,9 si 1,4 miliarde de euro.

Cum insa, potrivit reglementarilor BNR, bancile nu au voie sa ramana cu mai mult de 20% din capitalurile proprii in valuta, mai mult de trei luni, va trebui ca acestea sa vanda surplusul de valuta.

Astfel, in 2012 am putea avea un curs mediu de 4,15 lei pentru un euro, cu un maxim de 4,4 lei si un minim de 4 lei pentru un euro.

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
#apreciere leu 2012, #IFRS implementare leu euro, #IFRS apreciere leu euro, #valuta eliberare piata provizioane , #leu