Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vasilescu (BNR): Legea darii in plata nu e in avantajul romanilor saraci

Joi, 10 Decembrie 2015, ora 10:27
3139 citiri
Vasilescu (BNR): Legea darii in plata nu e in avantajul romanilor saraci
Foto: Digi 24

Legea darii in plata nu este in avantajul romanilor saraci, a precizat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Aceasta lege, asa cum e ea, nu are viata lunga", a precizat acesta la Digi 24.

Adrian Vasilescu a spus ca nu a existat o dezbatere in adevaratul sens al cuvantului pe aceasta tema, nici la nivelul opiniei publice, nici in Parlament.

Predai cheia casei si ai scapat de credit: Avertismentul venit din partea sefului unei banci

"Cred ca, in general, de doi-trei ani simt o degradare a discursului public in Romania si o fuga de dezbatere. Iar pe marginea acestei legi se polemizeaza intens. Nu de polemica are nevoie tara, nu de polemica are nevoie publicul in legatura cu aceasta lege absolut necesara. Aceasta lege are nevoie de analize care sa conduca inspre respectarea scopului legii si respectarea dreptului.

Plecam de la urmatoarea realitate: citesc expunerea de motive si vad ca apare aceasta masa cu trei picioare, e minimum de stabilitate care se poate asigura la o masa, si o regasesc in expunerea de motive sub urmatoarele aspecte: directiva nr. 17 din 2014 a UE ca baza juridica europeana; Constitutia Romaniei ca baza juridica interna si scopul legii - rezolvarea unor probleme sociale pentru cei ce au luat credite si le-au garantat ipotecar cu case. Aceste trei picioare pe care le vad foarte clar in expunerea de motive nu le mai gasesc in lege", a continuat Adrian Vasilescu.

Legea darii in plata transpune directivele europene? Ce spune Ministerul de Externe

El a adaugat ca despre directiva nr. 17 se discuta in Romania din vara anului trecut, dar ca nu a vazut in dezbaterile publice ca au fost atinse punctele nevralgice.

Legea darii in plata - salvarea debitorului necajit sau cadou pentru samsari? Dezbatere Ziare.com

"Are 75 de pagini, e foarte important, pentru ca e un strigat adresat celor 28 de tari - umanizati piata creditelor. (...) Cei care s-au ocupat de lege la noi au vazut directiva indreptata spre aceasta situatie: darea in plata si sa scapi de datorii. Or, aceasta idee e trecuta in lege intr-o singura fraza, dar repetata de doua ori, in paginile 8 si 45. Fraza spune asa: 'Statele membre sa nu intervina daca cele doua parti ale contractului, banca si debitorul, se inteleg in urmatorul sens: debitorul sa dea casa si sa scape de toate datoriile'.

Legea noastra face altfel, intervine statul in favoarea unei singure parti. Dar mai departe intra in joc Constitutia. Articolul 15 spune limpede: orice lege civila nu este retroactiva. Directiva spune si ea: ca pana in martie anul viitor statele membre trebuie sa faca pachetul de legi, nu o lege, care sa conduca la umanizarea pietei creditelor; legile sa fie trimise la Comisia Europeana; aceste legi vor intra in vigoare dupa martie 2016. Si se mai spune negru pe alb ca legile nu vor privi inapoi, adica la contractele de pana in martie anul viitor", a adaugat Adrian Vasilescu.

Ghetea, despre legea darii in plata: Sper sa nu fie promulgata

De asemenea, el a sustinut ca actul normativ nu ii ajuta pe cei saraci, in ciuda tuturor declaratiilor facute de cei care sustin legea. Motivul? In esenta, se legifereaza autoevacuarea. Iar apoi e posibil ca debitorul sa ramana pe strazi. Pe de alta parte, directiva europeana nr. 17 prevede masuri pentru cazul in care se ajunge la acest scenariu, cum ar fi gasirea unei chirii, de exemplu.

"Adevaratul scop al legii nu este rezolvarea problemelor celor in dificultate de plata si a celor saraci. Legea nu are plafon, de aici e toata problema. Daca legea ar avea un plafon, cum au facut spaniolii, singurii din UE care mai au o astfel de lege. La ei a fost o nebunie cu piata creditelor, milioane de oameni au ramas cu probleme de la criza. Si au facut plafon la 150.000 de euro. Au privit spre partea de jos, inclusiv o parte din clasa de mijloc, dar nu mai sus", a atras atentia Adrian Vasilescu.

BRD: Legea darii in plata va saraci intreaga populatie!

Legea darii in plata se afla pe masa presedintelui Klaus Iohannis, care are doua optiuni: fie o promulga in forma actuala, fie o retrimite in Parlament pentru reexaminare.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Vasilescu BNR lege dare plata, #BNR lege dara in plata, #efecte lege dara in plata , #credit imobiliar