Va iesi Marea Britanie din UE? Riscurile sunt uriase, dar si o oportunitate mare de castig

Luni, 21 Decembrie 2015, ora 16:37
6634 citiri
Va iesi Marea Britanie din UE? Riscurile sunt uriase, dar si o oportunitate mare de castig
Foto: Arhiva Ziare.com

In 2016 va avea loc probabil cel mai important referendum de dupa crearea UE: Marea Britanie va vota daca mai doreste sau nu sa faca parte din blocul comunitar. Miza este imensa, riscurile pe masura, dar si oportunitatile sunt semnificative pentru un investitor pregatit.

Cel mai probabil, populatia va merge la urne in iunie 2016, insa data exacta nu a fost inca stabilita.

Lovitura sub centura pentru firmele din Marea Britanie, daca tara iese din UE: Ce vor oamenii de afaceri

Analistul Radu Ciofu de la Admiral Markets arata ca, din punct de vedere economic, o rupere ar fi foarte dezavantajoasa pentru ambele parti implicate.

"Opinia mea este ca acest referendum este doar o unealta politica cu ajutorul careia Marea Britanie sa obtina anumite avantaje economice, o putere politica mai mare in Europa, plus o cale de a legitimiza legi ulterioare ce ar putea fi implementate pentru o si mai mare integrare.

Personal, cred ca situatia de la referendumul pentru independenta Scotiei se va repeta si ca in final nu va parasi UE, la fel cum nici Scotia nu a parasit Marea Britanie", a explicat acesta.

Scotia ramane in Regatul Unit, lumea rasufla usurata: Reactiile celebritatilor si politicienilor

Miscari pe pietele financiare

Chiar si asa, aceste evenimente pot determina miscari importante in pietele financiare si daca sunt anticipate, pot fi foarte profitabile indiferent de rezultatul final.

"In cazul acestui referendum, posibilitatea unui Brexit (iesirea Marii Britanii din EU) inseamna ca lira si euro vor inregistra o perioada de depreciere (scaderi) inainte de referendumul propriu zis", urmand ca dupa referendum sa existe urmatoarele posibilitati:

  • Daca Marea Britanie nu paraseste UE (varianta probabila) toata slabiciunea inregistrata de lira si euro dispare si ambele monede cresc
  • Daca Marea Britanie paraseste UE (varianta improbabila), atunci si lira, si euro scad. In acest scenariu, lira va scadea probabil mai mult decat euro (dar ambele vor scadea raportat la restul monedelor lumii, in principal dolarul american).

Cea mai potrivita modalitate de a profita nu este sa speculam rezultatul referendumului, ci sa speculam insasi existenta referendumului.

"Inainte de vot, si lira, si euro vor inregistra slabiciuni in principal fata de dolarul american pentru simplul motiv ca exista un risc. Probabil ca riscul nu se va materializa (nu cred ca se va rupe UE), insa important este ca el va exista si atunci va fi reflectat de pretul in pietele financiare (scadere lira si euro).

Tot ce trebuie sa faca un investitor este sa urmareasca stirile din Marea Britanie pentru a afla cand exact va fi acest referendum. Dupa ce data va fi anuntata cu 1-2 luni inainte, lira si euro vor inregistra o perioada de scadere fata de dolarul american, care este cea mai puternica moneda a lumii si, totodata, principala moneda de refugiu in fata oricarui risc", incheie Radu Ciofu.

C.P.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#efecte iesire Marea Britanie UE, #oportunitate castig iesire marea Britanie UE, #efecte Brexit, #investitii Brexit, #referendum Marea Britanie UE , #tranzactii