Unde şi cum sunt fabricaţi banii. Cine comandă cantităţile de lei care sunt produse în "tiparniţele" din România

Sambata, 18 Iunie 2022, ora 08:30
79712 citiri
Unde şi cum sunt fabricaţi banii. Cine comandă cantităţile de lei care sunt produse în "tiparniţele" din România
Bacnotă de 5.000 lei, produsă de Imprimeria Băncii Naţionale a României FOTO imprimeriabnr.ro

Poate îţi pare o întrebare banală, o întrebare pe care doar copiii şi-o pot pune, însă putini dintre noi ştiu realmente unde sunt produşi banii româneşti sau unde sunt produse bonurile valorice, medaliile ş.a.m.d.

Ziare.com îţi explică în cadrul rubricii Banii tăi care sunt tiparniţele de lei din România, unde sunt localizate şi ce instituţie coordonează si decide cantitatea de monede şi baconote care sunt fabricate.

Zi de zi folosim banii ca mijloc de schimb. Într-adevar, din ce in ce mai putin in format fizic, mulţi dintre noi alegând să utilizăm cardul bancar, împinşi cumva de la spate şi de pandemia de coronavirus.

Dacă în urmă cu ceva ani, leii nostri nu erau produsi în totalitate ]n ţară, fiind tipărite doar baconte de 1 leu, 5 lei şi 10 lei, în momentul de faţă, inclusiv bacnotele de 500 de lei sunt fabricate în România.

Instituţiile care se ocupă cu fabricarea "leului" sunt Monetăria Statului (pentru baterea monedei) si Imprimeria Băncii Nationale a României (pentru emiterea bacnotelor) iar cantitatea de bani care iese din tiparniţe este strict confidenţială.

Monetaria Statului se găseşte de aproape un secol pe strada Fabrica de Chibrituri, în Sectorul 5 din Bucuresti, iar Imprimeria Băncii Naţionale are sediul tot in Capitală, pe strada Luică, din Sectorul 4.

Din anul 2001, Imprimeria a fost prima tipografie din Europa care a tipărit bancnote pe suport polimeric. În prezent, aici se tipăresc, pe acest suport de imprimare toate, bancnotele româneşti aflate in circulaţie.

Fiecare bancnotă însumează o gamă largă de caracteristici şi elemente specifice, de securitate, începand cu design-ul special securizat, elemente de securitate încorporate în suportul de imprimare, hârtie sau polimer, precum şi o serie de elemente de securitate aplicate prin intermediul tiparului cu cerneluri speciale, potrivit Imprimeriei BNR.

Bancnota din material plastic este cu 30% mai scumpă şi de 6 ori mai rezistentă decât cea din hârtie iar grafica bancnotelor este realizată de către specialiștii BNR. Tot în cadrul Imprimeriei se fabrică bonuri valorice, cecuri etc.

Bancnota de 500 lei, prima bancnotă emisă de Banca Naţională a României după Revoluţia din anul 1989, realizată de către specialiştii din cadrul Imprimeriei BNR. Ulterior au fost puse în circulaţie bancnotele de 200, 500, 1.000 și 5.000 lei, tipărite în sistem ofset.

În anul 1957, Monetaria Staului trece in subordinea Băncii Naţionale a României. BNR este instituţia care coordonează activitatea monetăriei şi imprimăriei și comandă cantităţile de bani care să fie produse.

Fondată în 1870, Monetăria este standardul pentru monedă și artefacte prețioase în România. Moneda de 1 leu din 1870 a fost prima monedă românească care a purtat numele monedei naționale – „leu”.

Procesul de fabricaţie a monedelor începe în atelierul de gravură cu o machetă de ipsos, munca pentru o monedă putând să dureze până la o săptămână.

Anual, din circa 6.000 de tone de metal se fabrică aproximativ un miliard de monede din oţel şi alamă. Ceea ce poate nu ştiai, este că Monetaria Staului produce, de asemenea, contra-cost, şi monede ale altor state, precum leul moldovenesc.

CEC Bank te învaţă să fii responsabil cu banii tăi!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#bani, #lei, #monede, #bacnote, #metal, #Imprimeria Nationala, #BNR, #leu, #Romania , #Banca