Un judecator a decis: Bitcoin, prima moneda digitala legala

Joi, 08 August 2013, ora 23:38
3850 citiri
Un judecator a decis: Bitcoin, prima moneda digitala legala

Moneda virtuala Bitcoin reprezinta o valuta, iar utilizarea sa poate fi reglementata sub legea Statelor Unite ale Americii, a decis un judecator american.

Bitcoin poate parea un vis libertin: o moneda virtuala care este acoperita cu voalul anonimatului, fara legaturi cu guvernele nationale si scutita de taxele tranzactiilor.

Insa acum moneda a fost adusa in lumina reflectoarelor, dupa ce un judecator federal a decis, la inceputul saptamanii, ca Bitcoin este intr-adevar o valuta, putand astfel fi supusa reglementarilor guvernamentale, informeaza PC World.

Judecatorul Amos Mazzant a dat verdictul in timpul unui caz impotriva fondului de investitii Bitcoin Savings and Trust, care a strans "cel putin 700.000 de Bitcoin in plasamente BTCST, care se cifreaza la peste 4,5 milioane de dolari, bazandu-se pe pretul mediu al Bitcoin, in anii 2011 si 2012, cand plasamentele au fost oferite si vandute".

Bitcoin, moneda virtuala care a innebunit speculatorii - Ce poti cumpara (Video)

Bitcoin a aparut in 2008, dupa ce o persoana, sub pseudonimul "Satoshi Nakamoto", a publicat un raport in care a descris cum ar putea functiona aceasta moneda. Dupa doar un an de zile, aceasta a inceput sa fie tranzactionata.

Exista doua posibilitati prin care poti obtine "monede" Bitcoin: le poti cumpara cu banii conventionali sau poti "sapa" dupa ele, adica iti poti folosi calculatorul sa "vaneze" un numar format din 64 de cifre. Dupa ce rezolvi mai multe puzzle-uri, vei concura cu alti utilizatori pentru generarea numarului pe care reteaua Bitcoin il cauta. Daca al tau calculator il descopera, atunci vei primi 25 de monede Bitcoin. Procesul implica calcule matematice foarte complicate.

De tinut minte este faptul ca sistemul Bitcoin este descentralizat, adica nu depinde de o banca centrala si este programat sa ofere un numar limitat de monede intr-un anumit timp.

Mai concret, el este setat in acest moment sa emita 25 de Bitcoins la fiecare 10 minute. Astfel, in 2140, numarul total de monede va ajunge la 21 milioane.

Cu alte cuvinte, sistemul se sustine singur, este codat, complet anonim si nu este supus inflatiei.

In acest moment, o moneda Bitcoin valoreaza 68 de dolari, inregistrand un declin fata de inceputul saptamanii, din cauza analistilor care au vociferat in presa externa si au sustinut ca reprezinta doar o bula specualtiva. Pentru a vedea rata de conversie, poti accesa site-ul preev.com.

De-a lungul existentei sale, moneda a evoluat extrem de mult, avand in vedere ca la lansare puteai cumpara cu un dolar 1.309,03 de Bitcoins.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#moneda Bitcoin legala, #moneda digitala Bitcoin , #moneda
Comentarii