Pericolul vine din est: Cat de mare este unda de soc ce afecteaza Romania

Joi, 27 August 2015, ora 08:155143 citiri
Pericolul vine din est: Cat de mare este unda de soc ce afecteaza Romania
Foto: Certinvest

Bursa din China se afla de trei zile pe minus, iar o unda de soc a fost trimisa in toata lumea.

Guvernul de la Beijing a oprit in aceasta saptamana interventiile pe piata de capital, pentru a efectua o analiza asupra situatiei.

Intr-un nou efort de a sustine economia si de a linisti investitorii, banca centrala a Chinei a anuntat, marti, reducerea dobanzii cheie. Este a cincea oara cand se aplica o reducere, din luna noiembrie 2014 pana in prezent.

Tot marti, banca centrala a redus cu 50 de puncte rata rezervelor minime obligatorii ale bancilor. Aceste masuri se devedesc a fi eficiente, dar pietele vor continua sa fluctueze.

Bursa din China, tot pe rosu: Trei factori cheie urmariti de investitori

Decizie de ultima ora luata in China

Ce se afla in spatele prabusirii burselor asiatice?

Prabusirea burselor asiatice a fost generata de mai multi factori pe care am sa-i detaliez mai jos.

  1. Cresterea exploziva a burselor chinezesti - bursele chinezesti au crescut ca "Fat-Frumos"

Indicele Shanghai Composite a inregistrat cresteri sustinute pana in luna iunie 2015, aducand un randament de 150% in ultimul an. Avansul a fost alimentat de foarte multi investitori de retail (acestia reprezentand aproximativ 70% din piata), care au luat credite pentru a cumpara actiuni, mizand pe obtinerea unui profit pe termen scurt.

De altfel, bursa devenise instrument de tranzactionare pentru toata lumea, indiferent de educatie, ocupatie sau interese (sunt numeroase fotografii din China cu comercianti din piete ce aveau laptopurile conectate la bursa).

Acest interes brusc a determinat o supraevaluare a companiilor - la data de 30 iunie 2015 indicatorul PE (care arata in cati ani iti recuperezi investitia daca intreg profitul este distribuit ca dividend, fiind calculat ca raport intre pretul din piata si profitul net pe actiune) se afla la un nivel de 21.39 versus 9.61 la data de 30 iunie 2014.

Astfel, analistii au inceput sa traga semnale de alarma privind supraincalzirea bursei si efectele pe care ar putea sa le aiba vanzarile masive ale retailului.

Dupa primele scaderi inregistrate in luna iunie, masurile luate de catre Guvern nu au fost de natura sa diminueze panica decat temporar. Interdictia de a vinde actiuni sau recentul accept dat fondurilor de pensii de a investi in actiuni nu pot preveni corectia unei piete supraevaluate.

  1. Ingrijorarile de incetinire a economiei chinezesti

Cu siguranta corectia de pe burse a avut ca factor favorizant trendul descendent pe care se inscrie ritmul cresterii economiei chineze, iar in continuare, deprecierile isi vor lasa amprenta asupra acestuia.

De altfel, analistii economici evidentiaza faptul ca PIB-ul raportat este mai ridicat decat valoarea reala, argumentand stocul imobiliar imens, orasele fantoma, investitiile nesustenabile in infrastructura.

Aceasta ar putea fi prima criza capitalista a Chinei, guvernul chinez neavand inca dezvoltate parghii si institutii care sa faca fata cu succes unei crize.

  1. Scaderile valorilor activelor

Alte cauze: Deprecieri ale monedelor tarilor emergente sustinute si o continua depreciere a calitatii creditelor companiilor din zona cu datorii in dolari si scaderea pretului pe piata de materii prime (cupru, fier, petrol etc.)

Efecte in toata lumea

Bursele externe incepusera deja un proces de depreciere ale carui radacini stau in problemele economice din China.

Astfel, China este principalul consumator de materii prime si, totodata, un important importator global. In masura in care asteptarile ca cererea din China sa incetineasca se confirma, economia globala va fi negativ afectata.

De aceea, ce am vazut in ultimele zile este o modificare semnificativa a perspectivelor de crestere economica la nivel mondial, China contribuind in prezent cu 18% la cresterea economica globala.

Ce s-a intamplat la BVB

Bursa din Romania a fost afectata de vanzari foarte agresive pe o piata cu lichiditate in crestere, ajungand la un nivel record de 26,5 milioane de euro. In opinia noastra, scaderea indicilor de pana la 10% a fost cauzata de lichidari de pozitii ale unor investitori straini, in corelatie directa cu pietele din regiune, in particular, si in context mai larg, cu evolutia pietelor globale.

In perioada urmatoare, cred ca evolutia bursei locale va fi corelata cu evolutia regionala.

Cat mai dureaza unda de soc

Este prematur sa tragem concluzia daca asistam la o corectie temporara, pe fondul atingerii unor niveluri mult prea optimiste de catre indicii pietelor externe raportat la fundamentele economice sau la o inversare de trend si implicit o decelerare a cresterii economice globale.

In momentul de fata, asistam la o ajustare a pretului activelor, fara a exista premisele declansarii unei crize de anvergura celei din 2008.

Totusi, trebuie mentionat ca in prezent instrumentele bancilor centrale de a raspunde la o astfel de criza sunt mult diminuate fata de 2008, intrucat deja au fost folosite in piata o mare parte din acestea (dobanda 0, relaxare cantitativa etc.).

Si economia Romaniei?

In mod evident economia globala va fi afectata negativ, iar economia romaneasca este conectata la fluxurile de capital globale, insa este prematur pentru a cuantifica acest impact.

Singura certitudine este ca trebuie sa fim extrem de prudenti pentru a putea raspunde eficient la o contractie economica in pietele europene de care Romania este dependenta.

Intr-un orizont mediu, cred ca pietele se vor stabiliza, dar vor ramane vulnerabile la socuri externe. Evolutiile economice din zone precum SUA, China, UE vor avea un impact semnificativ asupra intregului sistem financiar, insa o imagine mai clara asupra perspectivelor economice vom avea abia in 2-3 luni.

Daniela Vasile, director general adjunct Certinvest

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News