Tot mai multi romani isi tin banii "la saltea". Nu au incredere in banci - sondaj

Luni, 02 Iunie 2014, ora 23:08
3073 citiri
Tot mai multi romani isi tin banii "la saltea". Nu au incredere in banci - sondaj

Jumatate dintre romani au incredere doar in bancile mari, iar o treime prefera sa-si tina banii economisiti in casa, conform Studiului National de Audienta (SNA) FOCUS efectuat de Biroul Roman de Audit Transmedia (BRAT).

"35% dintre intervievati afirma ca prefera sa-si tina economiile acasa, pentru ca nu au incredere in banci, comparativ cu 25% care faceau acest lucru in 2006.

Pe de alta parte, 34% dintre romanii care locuiesc la oras afirma ca au depozite bancare pentru ca au incredere in aceste institutii, in scadere fata de 2006, cand 43% faceau aceasta afirmatie", se arata in studiul citat.

Aproximativ 55% dintre romani au astazi incredere doar in bancile mari, fata de 71%, cat era procentul in anul 2006.

In acelasi timp, peste 70% dintre romani considera ca bancile sunt interesate mai degraba de beneficiile pe care le pot avea de la clienti. Potrivit studiului, 37% declara ca apeleaza la imprumuturile de la banci daca nu reusesc sa faca rost de bani si 24% afirma ca banca ii ajuta in ceea ce vor sa faca.

"In perioada masurata, perceptia romanilor a ramas constanta in ceea ce priveste economisirea banilor: 60% cred ca este important sa pui bani deoparte in fiecare luna, in timp ce doar 28% reusesc sa faca acest lucru", se mai arata in documentul citat.

Cati bani trebuie sa pui deoparte pentru o batranete linistita

Creditele, in scadere

Studiul SNA mai releva ca, la nivel de tendinta de piata, numarul detinatorilor de credite pentru bunuri de consum si pentru cumpararea de masini a scazut. In 2011, 12% dintre romani detineau cel putin un credit de consum, iar acum procentul a scazut la 9%.

"De asemenea, romanii raman circumspecti in achizitionarea de noi credite. Intentia de achizitie pentru acest an este la o treime fata de 2006, in special in cazul creditelor pentru achizitionarea unei masini, a unui teren sau a creditelor pentru nevoi personale", mai reiese din studiu.

Cea mai mare scadere se inregistreaza la nivelul intentie de a lua un credit pentru masina, 1,5% fata de 5,1% in 2006. In plus, romanii au devenit mai atenti la comisioanele bancare.

"Comparativ cu 2006, cand 7% dintre romani acordau atentie acestui aspect, astazi 11% dintre romani il considera important", potrivit studiului citat. Astfel, comisioanele reprezinta al doilea cel mai important criteriu pentru alegerea bancii la care urmeaza sa-si deschida un depozit, iar primul ramane dobanda. 22% din populatie considera acum ca dobanzile oferite la crearea unui depozit sunt cele mai importante, comparativ cu 33% in 2006.

Din studiu mai reiese ca numarul creditelor detinute de populatie a scazut accelerat, insa o crestere se remarca in zona conturilor curente si a numarului de persoane care primesc salariul pe card.

"In prezent, 29,8% dintre romani detin un cont curent in lei, iar 25,5% isi incaseaza salariul pe card", potrivit studiului.

Tendintele acopera perioada 2006-2013, participantii la studiu fiind locuitori din mediul urban cu varsta cuprinsa intre 14 si 64 de ani. Marja de eroare este de +/-0,8%.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#romani economii, #romani studiu economii, #romani bani satea, #romani incredere banci , #economii