Top 3 bănci care oferă cele mai bune condiţii pentru cardurile de credit. Unde găsim cele mai mari dobânzi fixe

Miercuri, 01 Decembrie 2021, ora 22:10
8219 citiri
Top 3 bănci care oferă cele mai bune condiţii pentru cardurile de credit. Unde găsim cele mai mari dobânzi fixe
Dobânda variabilă efectivă (DAE) este indicatorul de interes pentru cei care iau credite FOTO Unsplash.com

Parcurgem perioada aceea din an în care avem nevoie de bani pentru a trece cu bine peste Sărbătorile de iarnă, pentru a putea pune ceva pe masa de Crăciun şi pe cea de Anul Nou, unii dintre noi pentru a face cadouri celor dragi și pentru a avea siguranță traiului după ce rămânem cu buzunarele goale de la 1 ianuarie, până la următorul salariu.

O variantă ar fi cardul de credit. Acesta este un instrument de plată denumit și card de cumpărături, prin care ai acces la o linie de credit oferită de bancă și prin intermediul căreia ai parte de multe avantaje, precum posibilitatea de plată în rate fară dobândă la magazinele partenere în diferite programe în funcție de bănci, in format online sau fizic.

Băncile care indică cele mai bune condiții pentru cardurile de credit, atunci când luăm în calcul dobânda fixă pe care acestea o percep pentru banii folosiți în afara perioadei „de grație” și caracteristică acestui tip de carduri sunt, în ordine: OTP, Banca Transilvania și ING.

Ce reprezintă perioada de graţie

Utilizatorii cardurilor de cumpărături au un interval de timp stabilit de bancă, numit „perioadă de grație”, în care pot plăți băncii suma pe care au folosit-o pentru a face plăți, perioadă în care nu sunt taxați cu niciun fel de dobândă de către creditori.

Perioadele de grație variază între 45 și 60 de zile, în funcție de condițiile fiecărei instituții bancare.

“Plățile se fac, în general, în rate eșalonate în funcție de aranjamentele pe care comercianții le au cu banca aleasă de utilizatorul cardului de credit. Unele bănci au acorduri speciale cu anumite companii și oferă anumite bonusuri pentru achizițiile făcute de la acestea.

În cazul în care utilizatorul nu poate să înapoieze băncii suma folosită pentru cumpărături în perioada de grație convenită, acesta este taxat pentru fiecare zi care urmează acelei perioade cu o dobândă.

Dobânzile variază de la bancă la bancă, iar diferențele pot fi substanțiale, așa că este bine să fii atent la acest capitol dacă te gândeșți să-ți iei un card de cumpărături”, potrivit unei analize wall-street.ro.

Când funcționează perioada de grație

Perioada de grație, în care clientul nu este taxat cu dobândă, se referă doar la plățile făcute către comercianți.

Uilizatorii cu carduri de credit pot să își și retragă banii pe care banca îi pune la dispoziție pentru a-i folosi în alte scopuri, însă vor fi taxați direct cu dobânda stabilită de bancă din momentul în care au făcut retragerea.

De exemplu, cele 3 bănci, OTP, Banca Transilvania și ING, taxează utilizatorii care folosesc carduri de credit cu o dobândă anuală fixă de 22%-25% iar primele două oferă o perioadă de grație de 55 de zile, iar ING de 45 de zile.

Pe de altă parte, dintre cele mai mari 10 bănci care funcționează în România, BCR și Garanți practică cele mai mari dobânzi fixe, de 28%, respectiv 27,6%.

"De menționat este că anumite bănci oferă și dobânzi variabile la cardurile de credit, care sunt de regulă mai mici decât dobânzile fixe, așa cum se întâmplă și la creditele de nevoi personale sau la creditele ipotecare.

În acest sens, BRD practică o dobândă variabilă egală cu IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor) +10,60%, rezultând o DAE de 12,44%, Libra Bank o dobândă variabilă formată din IRCC+12,25% (DAE = 14,45%) iar CEC Bank o dobândă variabilă echivalentă a IRCC+11,42%, rezultând o DAE de 15,46% pe an.

Dobânda variabilă efectivă (DAE) este indicatorul de interes pentru cei care iau credite, deoarece implică atât dobânda standard, cât și celelalte taxe și comisioane percepute de bancă".

Suma pe care o poate avea la dispoziție un client de bancă

Dacă te-ai intrebat care este suma pe care o poate avea la dispoziție un client de la bancă, trebuie să ştii faptul că, şi în acest caz, instituţiile financiare au propriile practici.

De exemplu, potrivit datelor wall-street.ro, BRD pune la bătaie de șase ori suma veniturilor totale ale clientului care solicită un astfel de credit (salariu + alte venituri). Banca Transilvania oferă de cinci ori totalul veniturilor clientului, iar ING de trei ori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#banci, #card de credit, #card de cumparaturi, #DAE, #ircc , #card