Tara europeana care poate renunta la banii gheata

Vineri, 18 Iulie 2014, ora 22:01
5841 citiri
Tara europeana care poate renunta la banii gheata
Foto: Russia Today

Specialistii din Norvegia sustin tot mai mult necesitatea platilor facute exclusiv cu cardurile bancare, aducand ca dovada faptul ca doar 5% din tranzactiile facute in tara sunt platite cu numerar.

Grupul Finans Norge, una dintre cele 200 de institutii si grupuri financiare active pe teritoriul acestei tari, sustine eliminarea completa a tranzactiilor cu bani gheata si adoptarea generalizata a cardurilor, scrie Russia Today.

Criticii acestei propuneri spun ca oamenii ar trebui sa faca plati fara a putea fi urmariti printr-un astfel de sistem informatic. Pe de alta parte, argumentul sustinatorilor masurii este ca in viitor vor fi prevenite operatiunile de spalare de bani si infractiunile financiare. In Norvegia s-a inregistrat o crestere de 8,6% a utilizarii cardurilor, in prima jumatate a anului curent.

Norvegienii au scos mai putini bani de la bancomate si au preferat platile cu cardul. In Europa, doar Marea Britanie si Suedia folosesc mai putin bani lichizi decat Norvegia. Guri Melby, de la Partidul Liberal din Norvegia, este de parere ca ar fi o naivitate sa se creada ca o asemenea masura poate elimina fraudele.

"Vedem deja in zilele noastre ca infractionalitatea se muta spre zone noi. Exista tot atat de multe fraude cu carduri bancare si metode electronice de plata si vedem cum apar noi metode de efectuare a platilor, asa cum ar fi Bitcoin. Fraudele si ilegalitatile nu depind de metoda folosita la achitarea banilor", a adaugat el.

Bjorn Erik, de la o autoritate norvegiana de protectie a datelor, Data Protection Authority - Datatilsynet, spune ca oamenii ar trebui sa fie ingrijorati in cazul in care nu reusesc sa plateasca pentru nimic in mod anonim.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#bani card plata, #plata card bani, #salariu plata card , #card