Tara cu cei mai multi locuitori in varsta emite bancnote noi, mai usor de recunoscut

Joi, 08 Mai 2014, ora 12:11
5063 citiri
Tara cu cei mai multi locuitori in varsta emite bancnote noi, mai usor de recunoscut

Japonia va emite bancnote de 5.000 de yeni care vor putea fi recunoscute mai usor de persoanele care se confrunta cu deficiente de vedere, al caror numar este tot mai mare in contextul imbatranirii societatii nipone.

Astfel, hologramele din coltul din stanga jos de pe fata bancnotelor vor avea o noua textura, vor fi mai mari si vor avea o forma mai apropiata de patrat, pentru a se diferentia mai usor de bancnotele de 10.000 de yeni, potrivit Ministerului de Finante, noteaza Bloomberg.

Noile bancnote vor fi emise din 12 mai si vor avea aceeasi marime ca cele actuale. De asemenea, ele vor ilustra in continuare portretul scriitoarei japoneze din secolul XIX, Ichiyo Higuchi.

Aceasta este una dintre masurile pe care cea de-a treia economie a lumii se vede nevoita sa le ia pe masura ce populatia sa imbatraneste.

In Japonia exista cea mai ridicata pondere din lume a persoanelor care au cel putin 65 de ani si este asteptata o crestere a numarului celor care se vor confrunta cu deficiente de vedere in anii urmatori, a spus Takayuki Suzuki, vicepresedinte al Federatiei Japoneze a Nevazatorilor.

"Hologramele de pe vechile bancnote erau mici, astfel incat noul design ii va ajuta pe cei cu deficiente de vedere sa simta diferenta. Ne-ar placea sa vedem diferite bancnote de diferite marimi, precum in cazul bancnotelor euro, insa acest lucru ar fi dificil, deoarece ar trebui ajustate toate automatele din tara", a adaugat Suzuki.

Numarul japonezilor cu deficiente de vedere a crescut in 2011 cu 1.000 fata de anul anterior, la 316.000 de persoane, conform celor mai recente datele ale Minsterului Sanatatii.

Acest numar urma sa creasca cu 2.000-3.000 de persoane pana in 2016.

Populatia Japoniei a cunoscut in 2013 un declin de 0,17%, ajungand la 127,3 milioane de persoane, iar cei care au cel putin 65 de ani reprezinta un sfert din total, un record global.

In acest context, femeile sunt incurajate sa intre in campul muncii, iar guvernul ia in considerare relaxarea restrictiilor privind imigrarea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#Japonia bancnote 5000 yeni, #Japonia imbatranire populatie , #bancnote