Tara care le plateste locuitorilor ratele la banci

Marti, 20 Mai 2014, ora 09:58
3993 citiri
Tara care le plateste locuitorilor ratele la banci

Islanda a anuntat recent ca a lansat cu succes un program de anulare partiala a datoriilor pentru cei cu credite ipotecare, de care ar urma sa beneficieze aproximativ jumatate dintre gospodarii.

Fiecarui debitor ar urma sa i se scada pana la 26.000 de euro din suma datorata bancii. Fiscul islandez a inaugurat duminica site-ul "leidretting.is", unde islandezii se pot inscrie in program, informeaza Sky News Australia.

Doar in primele doua ore si-au depus dosarele 5.000 de oameni, conform unei surse citate de cotidianul islandez Frettabladid.

Parlamentul islandez a aprobat la sfarsitul saptamanii trecute o lege prin care debitorii pot solicita o anulare a datoriei in cadrul unui program finantat integral de stat.

O astfel de masura a fost una dintre principalele promisiuni ale Partidului Progresului al premierului Sigmundur David Gunnlaugsson si ale aliatilor sai conservatori din Partidul Independentei, in perioada campaniei pentru alegerile generale din luna aprilie a anului trecut.

In cadrul programului este avuta in vedere scaderea datoriei pentru persoane fizice, indiferent de veniturile acestora, cu imprumuturi ipotecare indexate cu rata inflatiei.

Reducerea acordata se stabileste in functie de valoarea imprumutului, in limita a 26.000 de euro. Guvernul se asteapta ca 69.000 de gospodarii din cele 124.000 cu credite ipotecare din Islanda sa beneficize de acest program.

Inainte de colapsul sistemului financiar in 2008, cele mai multe banci islandeze acordau imprumuturi ipotecare indexate cu rata inflatiei. In 2012, peste 36% dintre islandezii cu credite afirmau ca intampina dificultati la achitarea ratelor lunare, in timp ce peste 11% dintre ei au sustinut ca se confrunta cu "mari dificultati".

Cu toate acestea, planul autoritatilor islandeze a generat controverse, iar Fondul Monetar International, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare in Europa si agentia de rating Standard and Poor's au avertizat tara cu privire la costurile ridicate si la consecintele economice incerte.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Islanda credite ipotecare, #rate credite buget, #ajutor debitori , #credit imobiliar