Tara care isi schimba bancnotele la cererea unui copil orb

Joi, 19 Februarie 2015, ora 16:57
5330 citiri
Tara care isi schimba bancnotele la cererea unui copil orb
Foto: ABC News

Banca Centrala a Australiei a decis sa schimbe toate bancnotele dupa ce un baiat orb in varsta de 13 ani a redactat o petitie in acest sens, iar ea a fost semnata de 57.000 de persoane.

Connor McLeod a cerut introducerea de bancnote tactile explicand ca a primit o suma de bani sub forma de bancnote drept cadou de Craciun, dar nu a putut sa isi dea seama ce valoare aveau ele, scrie ABC News.

"Am primit niste hartii de Craciun, iar eu o tot intrebam pe mama ce mi-au dat", a explicat Connor, care este orb din nastere din cauza unei tulburari congenitale.

"Este enervant si stanjenitor ca nu le pot diferentia. In schimb, pot diferentia monedele, de aceea le si folosesc. Atunci cand ies, am in portofel doar monede, cu care imi cumpar diverse lucruri", a mai spus el.

Pustiul a explicat si de ce a initiat petitia.

"Mi-am dat seama ca in viata mea nu voi putea utiliza doar monede, asa ca m-am gandit ca ar trebui sa fac situatia mai usoara, nu doar pentru mine, ci si pentru ceilalti", a mai spus baiatul.

Connor este un foarte bun sportiv, a reprezentat scoala la diverse competitii nationale de atletism, merge pe bicicleta, ii place sa urce pe stanci, sa inoate, sa cante la tobe si la orga.

Comisia pentru Drepturile Omului a sustinut campania lui, la fel si cele 57.000 de persoane care au semnat petitia.

"Nu pot sa exprim in cuvinte cat de mandra sunt de el", a spus mama lui Connor.

In urma umor discutii, reprezentantii Bancii Centrale a Australiei (RBA) au fost convinsi de modul inteligent si argumentat in care baiatul a pledat pentru aceasta cauza.

Prin urmare, RBA a anuntat ca toate bancnotele vor fi transformate in bancnote tactile, care sa poata fi recunoscute cu usurinta prin pipait.

Mai mult, viitoarele bancnote vor avea dimensiuni diferite, culori mai aprinse, precum si cifre mai mari si bine conturate.

Un studiu realizat de reprezentantii Vision Australia a scos la iveala faptul ca 50% dintre australienii care nu vad deloc au mari probleme atunci cand sunt nevoiti sa plateasca sau cand primesc restul, neputand sa identifice rapid sau corect suma primita sub forma de bancnote.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#baiat orb Australia bancnote, #Australia bancnote tactile , #bancnote