Stiai ca fiscul nu iti poate lua locuinta de familie? Iata cum te poti apara de executarea fiscala - Sfatul avocatului

Marti, 10 Ianuarie 2017, ora 20:51
95711 citiri
Stiai ca fiscul nu iti poate lua locuinta de familie? Iata cum te poti apara de executarea fiscala - Sfatul avocatului
Foto: Arhiva Ziare.com

Nu de putine ori, indeosebi pentru impozite si taxe locale, dar si datorii la ANAF, la sfarsit de an primim somatii si popriri pe conturi, iar pentru cei care au acumulat datorii serioase la fisc procese verbale de sechestru pe imobilele aflate in proprietate si poate cel mai grav licitatii publice.

Nu este obligatoriu ca somatiile sa fie trimise intr-o anumita perioada, fixa, ci atunci cand inspectorul fiscal identifica datoria pe rolul dvs. si urmareste recuperarea acesteia.

Exact ca in cazul executarii silite pe procedura instituita de catre codul de procedura civila, codul de procedura fiscala prevede si el suspendarea executarii silite si alte metode de aparare impotriva executarilor silite incepute impotriva debitorilor cu datorii fiscale.

Printr-un set de intrebari, vom incerca sa le raspundem si astfel sa lamurim pe deplin situatia si poate ceea ce este mai important si anume:

Ce trebuie sa fac in cazul in care ma executa silit fiscul?

Toate deciziile si somatiile emise de catre ANAF sunt titluri executorii, la fel si somatiile emise de catre Directiile de Taxe si Impozite Locale, astfel incat fiscul (la modul general) nu are nevoie de incuviintarea instantei de judecata pentru a ne popri conturile sau pentru a scoate la vanzare bunurile imobile ale debitorilor fiscali.

Nu de putine ori, asa cum am aratat, acelasi fisc este supus si "erorilor", sa nu le numim abuzuri, iar in acel moment trebuie sa cunoasteti ca puteti contesta executarea silita, dupa normele indicate de catre codul de procedura fiscala.

De exemplu, ANAF nu are dreptul sa perceapa dobanzi fiscale, asa cum gresit au facut cei de la ANAF in dese randuri in spetele analizate de catre noi, iar intr-un asemenea caz debitorul trebuie sa stie ca poate contesta cu succes orice tip de act de executare inceput, nu insa fara procedura prealabila.

Primul pas pe care trebuie sa il urmam este sa ne adresam unui profesionist in vederea stabiliri in mod clar a planului de contestatie impotriva executarii silite.

Asa cum arata si codul de procedura fiscala, persoanele interesate pot face contestatie impotriva oricarui act de executare efectuat cu incalcarea prevederilor codului de procedura fiscala, de catre organele de executare silita, precum si in cazul in care aceste organe refuza sa indeplineasca un act de executare in conditiile legii.

Imi poate vinde fiscul casa, daca am datorii la stat?

Imobilul fiecarui cetatean este extrem de important si trebuie sa stie ce drepturi are ca debitor fiscal si ce drepturi are statul asupra patrimoniului fiecaruia.

Trebuie sa stim de la bun inceput ca regula generala ca statul, prin fisc, are dreptul sa va execute imobilul in care locuiti, insa cu o exceptie, ce este foarte importanta.

Statul NU are dreptul sa va execute locuinta de familie pe spatiul minim de locuit, cu alte cuvinte statul NU va poate scoate in strada, daca unica locuinta pe care o aveti este una de familie si reprezinta un spatiu minim de locuit!

Astfel, conform dispozitilor si reglementarilor date de catre codul de procedura fiscala, sunt supuse executarii silite bunurile imobile proprietate a debitorului, iar in situatia in care debitorul detine bunuri in proprietate comuna cu alte persoane executarea silita se intinde numai asupra bunurilor atribuite debitorului in urma partajului judiciar, respectiv asupra sultei.

Tot codul de procedura fiscala ne arata foarte clar ca in cazul debitorului persoana fizica nu poate fi supus executarii silite spatiul minim locuit de debitor si familia sa, stabilit in conformitate cu normele legale in vigoare.

(4) Dispozitiile alin. (3) nu sunt aplicabile in cazurile in care executarea silita se face pentru stingerea creantelor fiscale rezultate din savarsirea de infractiuni.

Atentie! Codul de procedura fiscala ofera aceasta facilitate, conform dispozitiilor legale, doar debitorului fiscal persoana fizica si cu privire la spatiul minim locuit de debitor si familia sa!

Cum se determina spatiul minim?

In cazul in care executarea silita a demarat pe bunurile imobile, inainte de a va putea executa silit, statul are obligatia sa verifice aspectele ce tin de spatiul minim de locuit.

Legea 114/1996 a locuintei reglementeaza aspectele sociale, economice, tehnice si juridice ale constructiei si folosintei locuintelor.

Locuinta care, prin gradul de satisfacere a raportului dintre cerinta utilizatorului si caracteristicile locuintei, la un moment dat, acopera necesitatile esentiale de odihna, preparare a hranei, educatie si igiena, asigurand exigentele minimale prezentate in lege.

Astfel, spatiul minim are si cerinte minime, cum ar fi acces acces liber individual la spatiul locuibil, fara tulburarea posesiei si a folosintei exclusive a spatiului detinut de catre o alta persoana sau familie, spatiu pentru odihna, spatiu pentru prepararea hranei, grup sanitar, acces la energia electrica si apa potabila, evacuarea controlata a apelor uzate si a reziduurilor menajere.

Ceea ce trebuie sa cunoastem de asemenea, se refera la spatiile si suprafetele minimale ce NU pot face obiectul executarii silite:

  • Suprafete minimale

In cazul in care executarea silita este pornita pentru aceste suprafete, debitorul poate formula o contestatie la executare, unde va depune toate dilegentele, sa faca dovada ca executarea silita este ilegala si astfel sa o anuleze!

Procedural, in momentul in care primim o decizie de impunere, avem un termen de 45-60 de zile pentru a o putea onora/plati! In cazul in care consideram ca decizia de impunere este ilegala, o putem contesta la instanta de judecata insa ea nu este suspendata si astfel ne putem trezi cu popriri pe conturi sau mai grav, cu executarea silita imobiliara.

Trebuie sa cunoastem, ca alaturi de contestatia la decizia de impunere, ne putem adresa si instantei de judecata, cu o cerere pentru suspendarea efectelor hotararii atacate la organul administrativ, astfel incat decizia sa nu poata fi pusa in executare pana cand contestatia la decizie nu este solutionata, scapand astfel de executarea silita!

Av. Cuculis Adrian

Biroul de avocatura Cuculis si Asociatii

  • Tot ce trebuie sa stim despre executarea silita a locuintelor - Sfatul avocatului
  • Legea darii in plata - cat costa si cum scapam de recuperatori
  • Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
    Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
    Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
    ”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
    ”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
    Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
    #executare silita ANAF, #executare silita locuinta, #avocat executare silita , #credit imobiliar