Speriati de China si Grecia, investitorii ar trebui sa-si indrepte privirile catre Romania - analisti externi

Miercuri, 12 August 2015, ora 18:57
3601 citiri
Speriati de China si Grecia, investitorii ar trebui sa-si indrepte privirile catre Romania - analisti externi
Foto: Ziare.com

Investitorii ingrijorati ar trebui sa-si indrepte privirile catre Europa de Est - in special Romania - pentru a se pune la adapost de volatilitatea pietei chineze si de disputele privind datoria greaca, sustin analistii.

"Europa Centrala si Romania par ambele putin dragute", spune Charles Robertson, economist sef la banca de investitii Renaissance Capital, pentru CNBC.

Romania, stea intre stelele cresterii economice din Europa de Est - ce ar trebui sa invete Grecia

Acesta sustine ca regiunea este "unul dintre refugii" intr-o vreme in care investitorii cauta sa evite expunerea la scaderea pretului materiilor prime, interventiile pietei chineze si nesiguranta ce inconjoara Grecia si viitorul sau in zona euro.

Potrivit lui Robertson, Romania este cea mai performanta piata de frontiera din acest an, de pana acum, Bursa de Valori din Bucuresti fiind in crestere cu 9 la suta fata de anul trecut.

Cu un acord sau fara, bancile Greciei risca sa fie inchise si inghitite de rivali - ce banci ar fi afectate in Romania

Mai exista solutie pentru Grecia? Va fi Romania lovita de socul unui faliment la Atena?

Robertson sustine ca tari precum Polonia, Cehia sau Ungaria sunt preferate acum in locul Rusiei, Africii de Sud sau Turciei, care nu sunt afectate de situatia economica din China.

Temerile privind traiectoria cresterii economice a Chinei, interventiile pe piata si bursa nesigura au afectat preturile marfurilor, inrautatind o debandada in care preturile titeiului s-au injumatatit deja in ultimele 12 luni.

Sursa citata mai arata ca, desi tari precum Romania si Bulgaria ar fi fost afectate de legaturile puternice ale sectoarelor lor bancare cu Grecia, insa multe tari din regiune continua sa exporte masiv in Germania.

Grecia si Romania se indreapta spre dezastru. Masina a luat deja foc Interviu

Criza din Grecia se adanceste: Care sunt relatiile economice si comerciale cu Romania

Astfel, sustine consilierul in investitii, strategie si cercetare la Credit Suisse, Bob Parker, regiunea Europei aflate in curs de dezvoltare - Europa Centrala, zona baltica si Balcanii - a castigat din legaturile stranse cu Germania, cea mai mare economie europeana.

"Cred ca Europa Centrala este foarte interesanta", a declarat Parker, miercuri, la CNBC.

Firma de consultanta privind cercetarea economica Capital Economics considera ca Serbia si Bulgaria sunt cele mai vulnerabile state dintre asa-numitele piete de frontiera la o eventuala iesire a Greciei din zona euro. In plus, subsidiare bancare din Romania, Bulgaria si Macedonia pastreaza legaturi financiare directe cu Grecia, bancile grecesti reprezentand circa 20 la suta din sectorul bancar macedonean.

Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
#investitori Romania, #Romania atractie investitori , #fonduri investitii