Sondaj Ziare.com: Se impune o lege a falimentului personal in Romania?

Vineri, 08 Octombrie 2010, ora 14:10
4267 citiri
Sondaj Ziare.com: Se impune o lege a falimentului personal in Romania?

Credit cu buletinul, de nevoi personale, Prima Casa, a doua casa, Rabla, leasing, descoperiri de cont, carduri de cumparaturi...romanii au luat tot ce s-a putut, pana au ajuns sa-si dea 90% din salariu pe rate.

Apoi a venit criza, asezonata cu masuri dure de austeritate, si multi dinte ei s-au trezit ca nu mai au cu ce sa-si plateasca ratele.

Potrivit celui mai recent raport al BNR, restantele la credite ale populatiei si firmelor au crescut, in august, cu 6,9% fata de luna precedenta, pana la 14,36 miliarde lei (3,3 miliarde euro), urcand ponderea acestora in totalul imprumuturilor la 6,86%.

Restantele la credite au crescut cu 6,9 la suta

Romanii, restantieri de buna voie in asteptarea proceselor cu bancile?

Ordonanta 50/2010 care impune noi reguli bancilor si elimina anumite clauze si comisioane din contracte a iscat o adevarata isterie.

Mai multi clienti nemultumiti ca trebuiau sa plateasca comision pana si pentru a-si plati ratele au sesizat Protectia Consumatorului si si-au angajat avocati amenintand bancile cu procese ce le-ar putea aduce suspendarea sau chiar falimentul.

Ghetea: Politicienii si avocatii i-au facut pe romani sa astepte minuni cu dobanzile

Bancherii s-au sesizat imediat si au cerut Guvernului sa modifice ordonanta. Totodata, ei sustin ca procesele nu vor face bine nici clientilor, nici bancilor, ci poate doar avocatilor care au identificat imediat o modalitate de imbogatire.

"S-au creat expectatii foarte mari clientilor in loc sa se continue procesul care incepuse de a se prezenta la banca si a lua la cunostiinta de actele aditionale si semnarea acestora, fiecare asteapta ca intr-o zi sa se intample minunea si dobanda sa fie mai mica sau comisionul eliminat", declara saptamana aceasta Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Bancilor din Romania.

Cum ar ajuta Legea falimentului personal?

Legea falimentului personal ar permite romanilor care nu-si mai pot plati datoriile la banci fie pentru ca au fost concediati sau pentru ca li s-au micsorat salariile, sa intre sub protectia tribunalului.

Bancile nu vor mai putea astfel sa ii execute silit, iar datoriile vor putea fi reesalonate pe o perioada de cativa ani.

Proiectul de lege, realizat dupa modelul legii falimentului personal din SUA, permite instantelor sa stabileasca daca o persoana se afla in insolventa scuzabila sau faliment fraudulos.

Daca legea ar intra in vigoare, intreaga procedura ar trebui inchisa in cinci luni, perioada in care debitorul nu mai are acces la credite, cumparaturi in rate, contracte de leasing sau orice alte operatiuni care presupun creditarea.

Daca instanta considera ca falimentul este scuzabil, persoanei i se acorda asa-numitul nou inceput, el poate avea din nou acces la credite si isi recastiga statutul anterior.

Insa pentru moment ramane doar un vis, romanii trebuind sa renunte la tot pentru a nu ajunge in situatia sa fie executati silit. Si statisticile arata ca tot mai multi au ajuns in situatia asta.

Ziare.com va invita la vot. Crezi ca se impune o lege a falimentului personal in Romania?

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#lege faliment personal, #romani rate credit, #banci executare silita, #procese banci clienti credite , #rate