Sefii bancii HSBC isi cer scuze pentru spalarea de bani din Elvetia

Miercuri, 04 August 2021, ora 19:271993 citiri
Sefii bancii HSBC isi cer scuze pentru spalarea de bani din Elvetia
Foto: SaveOneLife

Sefii bancii HSBC au admis ca au fost rusinati si umiliti de scandalul in care a fost implicata subsidiara din Elvetia, acuzata de evaziune fiscala. Scuzele vin dupa ce presa a dezvaluit ca directorul executiv al bancii, Stuart Gulliver, a primit 7,6 milioane de lire sterline anul trecut, salariu si bonusuri.

Gulliver a oferit "cele mai sincere scuze" pentru activitatile de la subsidiara elvetiana, care a ascuns milioane de lire intr-un cont deschis printr-o companie din Panama, scrie The Guardian.

Scandalul HSBC: Procurorii au deschis dosar penal

"As spune ca multi dintre noi, inclusiv eu, credem ca practicile din trecut de la filiala elvetiana sunt o sursa de rusine si au deteriorat reputatia HSBC. Da, cred ca rusine este un cuvant potrivit. Impactul cel mai mare a fost asupra moralului in interiorul HSBC. Toti suntem supusi examinarii de catre familiile, prietenii si oamenii pe care ii intalnim in viata de zi cu zi. Ii face pe oameni sa fie jenati ca muncesc la HSBC si ingrijorati", a spus Stuart Gulliver.

Cea mai mare banca a Europei a publicat si rezultatele financiare pe anul trecut, ce demostreaza o scadere de 17% a profitului, pana la 18,7 miliarde de lire sterline, in conditiile in care veniturile au fost lovite de amenzi in valoare de 1,2 miliarde de lire.

Rezultatele, cumulate cu o relaxare a tintelor pentru a plati dividente actionarilor, au redus cu 5% pretul actiunilor bancii.

Scandalul HSBC: Un reputat jurnalist acuza cenzura si isi da demisia

Grupul bancar HSBC se afla in centrul unui imens scandal de frauda, fiind acuzat ca isi ajuta unii clienti bogati sa ascunda sume uriase de autoritatile fiscale, inclusiv din Romania.

219 dintre clientii favorizati au legaturi cu Romania, din care 11 (5%) au pasapoarte sau cetatenie romana. Valoarea totala a depozitelor a ajuns la 1,3 miliarde de dolari, in perioada 2006-2007.

Se pare ca HSBC Elvetia isi ajuta astfel clientii sa ascunda sume uriase de bani de Fiscul din tarile natale, prin intermediul unor firme off-shore.

Comentarii