Romanii si creditele: Ce s-a intamplat pentru prima data in ultimii 8 ani

Miercuri, 23 Martie 2016, ora 13:054043 citiri
Romanii si creditele: Ce s-a intamplat pentru prima data in ultimii 8 ani
Foto: Arhiva Ziare.com

In februarie, creditele populatiei in lei le-au depasit pe cele in valuta, ceea ce reprezinta o premiera in ultimii 8 ani si 5 luni.

Mai exact, soldul creditelor acordate de catre banci populatiei si firmelor a scazut in februarie cu 0,4% fata de luna anterioara, pana la 215,25 miliarde lei (48,2 miliarde euro), fiind a treia luna a rand de diminuare a valorii totale a imprumuturilor, in urma reducerii semnificative a creditelor in valuta, arata datele publicate, miercuri, de Banca Nationala a Romaniei (BNR), preluate de News.ro.

In ianuarie, soldul creditelor a scazut cu 0,7% fata de luna precedenta, dupa o reducere cu 0,4% in decembrie 2015. Ultima luna in care soldul creditelor a crescut fata de luna precedenta a fost noiembrie, cand valoarea totala a creditelor acordate populatiei si bancilor a fost de 218,5 miliarde lei (49,1 miliarde euro).

BNR, decizie in legatura cu dobanda cheie - Ce se intampla cu costul creditelor

Scaderea creditarii a fost cauzata integral de componenta in valuta, in conditiile in care imprmuturile in lei au continuat sa creasca.

"Creditul in lei s-a majorat cu 1,2 la suta (1,4 la suta in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a redus cu 2,1 la suta (exprimat in euro, creditul in valuta a scazut cu 0,6 la suta) ", se arata in comunicatul BNR.

Astfel, creditele in lei acordate populatiei au crescut in februarie cu 2,3% fata de luna precedenta, pana la 54,1 miliarde lei, in timp ce imprumuturile in lei acordate firmelor au avansat cu 0,2% in acelasi interval, pana la 57,2 miliarde lei.

Pe partea in valuta, imprumuturile acordate populatiei s-au contractat cu 2,9% in februarie fata de ianuarie, pana la echivalentul in lei a 53,2 miliarde lei, iar creditele in valuta acordate companiilor au scazut cu 1,1%, pana la echivalentul a 50,8 miliarde lei.

Februarie 2016 este prima luna dupa septembrie 2007 in care valoarea creditelor in lei acordate populatiei a depasit soldul imprumuturilor in valuta acordate persoanelor fizice, potrivit seriilor lunare publicate de BNR.

Comparativ cu aceeasi luna din 2015, valoarea totala a imprumuturilor acordate de banci populatiei si firmelor a crescut in februarie cu 2,4%. Ritmul de crestere a creditarii a incetinit fata de perioada ianuarie 2015-ianuarie 2016, cand a fost de 2,8%, arata datele BNR.

In perioada februarie 2015 - februarie 2016, creditele in lei acordate populatiei au crescut cu 33,5%, in timp ce imprumuturile in moneda nationala acordate firmelor au avansat cu 10,6%, mai arata datele BNR.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News