Romanii economisesc de 4,5 ori mai putin bani decat austriecii - Cat punem deoparte pe luna

Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 12:54
2880 citiri
Romanii economisesc de 4,5 ori mai putin bani decat austriecii - Cat punem deoparte pe luna

Romanii economisesc de 4,5 ori mai putini bani decat austriectii, potrivit Barometrului Erste Group privind economisirea - 2014.

Dobanzile reduse la produsele clasice de economisire nu au impiedicat populatia din Europa Centrala si de Est (ECE) sa puna bani deoparte pentru zile negre.

Peste doua treimi din populatia ECE considera ca economisirea este importanta, se arata in Barometrul Erste Group privind economisirea - 2014, remis Ziare.com.

Austriecii si slovacii sunt campionii economisirii pentru al doilea an consecutiv. Ei si-au majorat sumele economisite lunar cu 7 euro (ajungand la 188 euro), respectiv cu 6 euro fata de anul trecut (96 euro).

Croatii (60 euro), romanii (41 euro) si ungurii (49 euro) si-au mentinut economiile la acelasi nivel, in timp ce cehii (75 euro) si sarbii (35 euro) si-au redus sumele puse deoparte cu 6 euro si, respectiv, 1 euro comparativ cu 2013.

Banii de buzunar te invata sa economisesti: Romanii nu-i au nici in copilarie, nici la maturitate

Romanii, nemultumiti de banii pusi deoparte

Cu toate ca majoritatea populatiei din ECE a reusit sa-si mentina economiile la un nivel stabil, aproximativ jumatate dintre romani, unguri, slovaci si croati nu sunt multumiti de sumele puse deoparte.

Cel mai mare grad de insatisfactie este inregistrat in Serbia - aproape doua treimi din populatie afirma ca nu sunt prea multumiti sau nu sunt satisfacuti deloc de sumele economisite.

"Avand in vedere dobanzile reduse comparativ cu anii precedenti si nivelul inflatiei care reduce semnificativ sumele puse deoparte, nu este surprinzator faptul ca sarbii nu sunt impacati cu economiile realizate", a adaugat Bosek.

Ce forme de economisire prefera europenii

Majoritatea respondentilor din ECE considera ca cel mai important aspect in ceea ce priveste economisirea este sa aiba permanent acces facil la fonduri. Riscul redus este considerat a doua cea mai importanta conditie pentru produsele de economisire, iar dobanzile sau randamentele ridicate ocupa locul trei in topul celor mai influenti factori.

Cu toate acestea, majoritatea populatiei din ECE prefera in continuare carnetele sau conturile de economii. Aproape opt din zece austrieci, peste jumatate din slovaci si aproape unul din doi croati utilizeaza aceste produse de economisire. Asigurarile de pensii sustinute de guvern sunt folosite de cehi (55%) si unguri (34%), sarbii prefera asigurarile de viata (9%), iar romanii isi investesc economiile in aur sau alte metale pretioase (26%).

Majoritatea populatiei din ECE anticipeaza ca dobanzile reduse la produsele de economisire si investitii se vor mentine in urmatorii cinci ani. O treime dintre croati si romani considera ca dobanzile vor continua sa scada.

Aproape o treime dintre romani si croati au o atitudine pozitiva fata de investitiile in titluri, actiuni, fonduri sau obligatiuni.

Planuri de viitor

Aproape o cincime dintre toti slovacii, cehii si romanii si-au facut deja planuri de investitii pe termen lung pentru a evita reducerea valorii economiilor lor.

Aproape o treime dintre romani si croati au o atitudine pozitiva fata de titluri, actiuni, fonduri sau obligatiuni. 14% dintre ungurii si 12% dintre slovacii care si-au facut deja planuri pentru investitiile viitoare si-ar plasa banii in astfel de instrumente alternative. Opiniile negative cu privire la investitiile in titluri sau actiuni sunt alimentate de aversiunea la risc si lipsa increderii.

Cu toate acestea, peste jumatate dintre respondentii din ECE au o atitudine neutra in privinta acestor investitii. In Romania, unde atitudinea fata de titluri este pozitiva, 11% dintre respondenti spun ca pur si simplu nu au fonduri suficiente pentru asemenea investitii.

Persoanele care economisesc in toate statele din ECE pun bani deoparte pentru a avea o rezerva financiara sau pentru situatii neprevazute, dar printre prioritatile populatiei se numara si rezervele pentru varsta pensionarii sau achizitiile mai mici si mai mari.

C.P.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#bani economisiti romani, #economisire bani romani, #bani pusi deoparte , #economii