Trei din patru romani se declara in favoarea introducerii monedei euro

Vineri, 09 Iulie 2021, ora 23:00
4035 citiri
Trei din patru romani se declara in favoarea introducerii monedei euro
Moneda euro se bucura de un sprijin larg in statele membre FOTO Pixabay

Romania este tara unde se inregistreaza cel mai mare procentaj de respondenti (75%) cu o opinie pozitiva fata de introducerea monedei euro, arata rezultatele celui mai recent sondaj Eurobarometru Flash, publicat vineri, care arata ca trecerea la moneda euro se bucura de un sprijin larg in statele membre care nu au adoptat inca moneda unica.

Sondajul a fost realizat in cele sapte state membre care nu au aderat inca la zona euro, si anume in Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia. Marea majoritate a cetatenilor UE intervievati (60%) considera ca trecerea la moneda euro a avut consecinte pozitive pentru tarile care o utilizeaza deja.

De asemenea, majoritatea respondentilor (52%) considera ca, in general, vor fi consecinte pozitive ale introducerii monedei euro pentru tara lor si chiar mai mult, peste jumatate dintre ei (55 %) afirma ca introducerea monedei euro ar avea consecinte pozitive inclusiv pentru ei insisi. In ansamblu, 57% dintre respondenti sunt in favoarea introducerii monedei euro in tara lor. Cele mai ridicate procente de respondenti cu opinie pozitiva s-au inregistrat in Romania (75% in favoarea monedei euro) si Ungaria (69%).

In toate statele membre care au participat la sondaj, cu exceptia Cehiei, s-a inregistrat o crestere a proportiei celor care sunt in favoarea introducerii monedei euro, comparativ cu 2020. Cele mai mari cresteri sunt observate in Romania (de la 63% la 75%) si Suedia (de la 35% la 43%).

Ultima extindere a zonei euro dateaza din 2015, cand Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar. Desi toate satele membre UE, cu exceptia Danemarcei, sunt obligate sa adere la zona euro, putine tari fac eforturi serioase pentru a se alatura zonei unice.

In cazul Romaniei, raportul de convergenta pe 2020 arata ca tara nu indeplineste in prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, respectiv stabilitatea preturilor, soliditatea finantelor publice, stabilitatea cursului de schimb si convergenta ratelor dobanzilor pe termen lung.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#moneda euro, #trecerea la euro, #Romania moneda euro , #euro