Revista presei: De ce nu ne mai grabim sa trecem la euro

Marti, 26 Aprilie 2011, ora 09:00
3182 citiri
Revista presei: De ce nu ne mai grabim sa trecem la euro
Foto: Arhiva

Aderarea Romaniei la zona euro a fost amanata pentru un an sau doi, iar termenul de 1 ianuarie 2015, stabilit initial pentru trecerea la moneda unica, nu mai apare in documentele Guvernului, ce urmeaza sa fie trimise curand la Bruxelles.

Noul program de convergenta avanseaza doar intervalul 2013-2014 pentru intrarea in ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, in timp ce data exacta pentru adoptarea monedei unice nu a mai fost stipulata. Presa centrala de marti dezbate pe larg acest subiect.

Evenimentul Zilei: Motivele ascunse ale amanarii aderarii Romaniei la euro

Statele din zona euro nu-si doresc un partener necompetitiv, iar Guvernul roman n-ar vrea nici el sa renunte inca la forta cursului de schimb si a dobanzii de referinta, scrie Evenimentul Zilei, in editia de marti.

In aceste conditii, daca Romania intra in mecanismul european al ratelor de schimb in 2013-2014, asa cum si-a propus Executivul, vom adera la zona euro abia in anii 2016-2017, a declarat Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, pentru cotdianul citat.

Aceasta situatie convine totusi autoritatilor romane, crede analistul financiar Bogdan Baltazar. Banca Nationala va putea sa influenteze in continuare economia prin cursul valutar si creditarea, prin dobanda de politica monetara, iar Guvernul va obtine o pasuire pentru indeplinirea conditiilor de adoptare a monedei unice europene.

La randul lor, statele din zona euro nu se grabesc sa ne primeasca nici ele cu bratele deschise, mai ales dupa experienta nefericita cu Grecia, crede analistul Ilie Serbanescu, contactat tot de Evenimentul Zilei. Banca Centrala Europeana si

Comisia Europeana nu vor accepta atat de usor Romania, un stat inca necompetitiv, de care practic nici nu au nevoie, dar care le-ar putea face totusi o multime de probleme, daca ar intra intr-un joc pentru care nu este pregatit.

Gandul: Guvernul a renuntat la data oficiala de 1 ianuarie 2015 pentru adoptarea euro

"Acest lucru nu inseamna neaparat ca se amana trecerea la euro. Guvernul va derula o serie de discutii pe aceasta tema cu Banca Nationala a Romaniei, dupa cum a anuntat, de altfel, si presedintele Traian Basescu. O ipoteza de lucru este, dupa cum reiese si din document, renuntarea la o data exacta de adoptare a monedei europene, asa cum au procedat si alte state in procesul de convergenta, printre care si Cehia", scrie Gandul, citand surse guvernamentale, tot in editia de marti.

Cotidianul readuce in atentia publica si o declaratie a guvernatorului BNR Mugur Isarescu, care spunea la inceputul lunii martie ca tinta aderarii la zona euro trebuie totusi pastrata, chiar daca va mai fi modificata pe parcurs, pentru a pastra astfel si "apetitul pentru reformele necesare".

Adevarul: Cum a ajuns Franta sora vitrega a Romaniei

Pana la aderarea la euro, ce pare tot mai indepartata, Romania are de furca cu Franta, "sora vitrega" cu care are o relatie cu nabadai, trecand de la contracte si investitii uriase, la amenzi-record si contre greu de anticipat, scrie Adevarul.

De la problema integrarii rromilor, in Romania, respectiv cea a expulzarii lor, din Franta, pana la discutii despre tehnologia nucleara franceza si implementarea ei intr-o noua centrala nucleara romaneasca, relatia Paris-Bucuresti a cunoscut o racire puternica a relatiilor.

Cu toate acestea, exporturile romanesti in Franta au crescut cu 30%, gratie Daciei, insa contra franceza a sosit rapid, printr-un zvon ce vorbea despre deschiderea in Maroc a unei fabrici similare, ce ar fura pozitia uzinei de la Pitesti.

Totul se intampla la inceptul anului, dupa ce operatorul de telefonie mobila Orange, parte a France Telecom, primea cea mai mare amenda data vreodata de Consiliul Roman al concurentei: 38 de milioane de euro, pentru abuz de pozitie dominanta, alaturi de Vodafone, arata Adevarul.

Intre timp, tot in Fanta, presedintele Sarkozy se lupta sa "flexibilizeze" reglementarile Schengen, punand jandarmi la portile tarilor membre, in principal pentru a Parisul de rromi si alti imigranti incomozi, dar totusi cetateni ai Uniunii Europene.

Interesul european al lui Sarkozy pare sa se amestece, in clipa de fata, cu cel electoral, noteaza cotidianul citat, pentru a fura o parte din simpatizantii extremistului Le Pen.

Totul se intampla in vazul lumii, la Paris, intr-un cadru cat mai select cu putinta, unde pe buzele tuturor se afla idealul Europei unite. Pana sa trecem la euro ori sa intram in Schengen, din acest punct de vedere, al jocurilor, cu contre si cu coatele inainte, putem spune ca Romania era deja acolo.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#aderare euro, #trecere euro, #program aderare euro, #relatii Romania Franta , #euro