Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Record negativ pe bursa din Japonia: Panica ar putea avea un efect global

Marti, 09 Februarie 2016, ora 10:28
3456 citiri
Record negativ pe bursa din Japonia: Panica ar putea avea un efect global
Foto: Google Finance

Bursa din Japonia a inregistrat o pierdere semnificativa, marti, iar acest lucru a tras in jos alte piete de capital asiatice, dar si pe cea australiana. Un mic recul s-a simtit si la Bucuresti.

Indicele Nikkei de la Tokio a pierdut mai mult de 950 de puncte, astfel ca a inregistrat cel mai mare declin intraday (intr-o singura zi - n.red.) din mai 2013, informeaza The Guardian.

Lovitura pe piata de capital japoneza are loc in contextul in care exista ingrijorari tot mai mari legate de situatia economiei globale.

Indicele Nikkei a scazut 5,1% pana la 16.132,15 puncte, iar cel australian S&P/ASX 200 a inregistrat un declin de 2,6% pana la 4.946,70 de puncte. Acest tumult a avut ecou si in alte tari precum Filipine, Indonezia si Noua Zeelanda.

Bursa din China e iar pe rosu: Unda de soc in toata lumea, petrolul scade sub 30 de dolari pe baril

Momentan, alte piete mari din Asia sunt inchise, cu ocazia Anului Nou, dar analistii se asteapta la noi pierderi in regiune, avand in vedere ca bursele din Hong Kong, Taiwan si Coreea de Sud se vor deschide miercuri, iar tranzactiile din China se vor relua saptamana viitoare.

Anul 2016 a inceput cu stangul, iar temerile legate de cresterea economica a Chinei, scaderea pretului petrolului si problemele din SUA inca nu dau pace brokerilor.

"Ingrijorarile legate de faptul ca Statele Unite se indreapta catre recesiune, la care se adauga o vanzare masiva a actiunilor cu probleme, obliga investitorii sa se refugieze in yen", a explicat Takuya Takahashi, analist la Daiwa Securities.

Moneda japoneza s-a apreciat, marti, in raport cu dolarul si a ajuns la cel mai mare nivel din noiembrie 2014.

Investitorii vad yenul drept un refugiu atunci cand pietele globale "inoata" in ape tulburi.

In consecinta, daca situatia se va inrautati, moneda japoneza se va aprecia si mai mult, iar acest lucru va diminua profiturile repatriate ale companiilor auto japoneze si ale altor exportatori.

La Bucuresti, bursa a deschis pe rosu, indicele BET fiind in scadere cu 2,22%.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#panica bursa Japonia, #panica burse asiatice, #scadere bursa Japonia, #scadere burse Asia , #bursa