Ratele romanilor care au credite in lei continua sa creasca. ROBOR-ul e la cel mai mare nivel din ultimele 8 luni

Luni, 22 Aprilie 2019, ora 11:55
Autor: Irina Olteanu
Ratele romanilor care au credite in lei continua sa creasca. ROBOR-ul e la cel mai mare nivel din ultimele 8 luni
Foto Ziare.com

Romanii care au credite in lei continua sa plateasca rate tot mai mari. ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a ajuns azi la cel mai mare nivel din ultimele 8 luni.

Indicele a urcat la 3,40%, cel mai mare nivel din 6 august 2018, cand a fost tot 3,40%, potrivit datelor publicate pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei.

In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele ipotecare, acesta a stagnat la 3,43%, cel mai mare nivel din 23 noiembrie 2018, cand a fost 3,46%.

Iata cum a evoluat ROBOR-ul din 1995 si pana in prezent

ROBOR a fost inlocuit cu un alt indice. Nu pentru toata lumea

Dupa ce a acuzat de nenumarate ori ca din cauza ROBOR romanii platesc rate mari la creditele in lei, Guvernul l-a inlocuit prin ordonanta de urgenta.

Astfel, incepand cu 2 mai, creditele in lei cu dobanda variabila vor avea ca referinta un nou indice calculat in functie de tranzactiile bancare.

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, un critic inversunat al ROBOR, a spus ca de acum nu vor mai exista discutii despre manipularea indicelui.

Ela explicat ca indicatorul va fi calculat la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice, astfel determinate pentru trimestrul anterior, urmand a se aplica pentru trimestrul urmator datelor calculate.

Doar pentru creditele noi

Noul indice, a spus Eugen Teodorovici, se va aplica doar creditelor noi acordate populatiei. Pentru imprumuturile aflate in derulare, romanii pot depune, daca doresc, cereri de refinantare.

"Incepand cu 2 mai 2019, noul indice se aplica exclusiv creditelor nou acordate populatiei, precum si refinantarii creditelor aflate in derulare. Va fi decizia fiecarui client care are un imprumut in lei sa faca sau nu o cerere de refinantare.

La cererile de refinantare, institutiile bancare raspund in termen de 60 de zile de la data cererii formulate de clienti", a precizat Teodorovici.

Refinantarea nu e pentru toti

Dar multi dintre romanii care au credite in lei nu vor putea apela la refinantare pentru a trece la noua varianta de calcul al dobanzilor la credite, ramanand la cea a ROBOR-ului.

Printre acestia se numara cei care au luat imprumuturi prin programul Prima Casa, a declarat recent pentru Ziare.com analistul bancar Dragos Nichifor.

"Exista o categorie de clienti captivi, care nu pot sa isi refinanteze creditele, si anume cei care au Prima Casa. Acolo nu exista legislatie care sa iti permita refinantarea creditului. Si vorbim de cel putin 200 de mii de clienti cu credite in lei, care nu pot sa isi refinanteze creditul, orice ar face, si sunt legati de ROBOR", ne-a spus Dragos Nichifor.

Analistul bancar a subliniat ca ceilalti romani care au credite in lei si au posibilitatea legala sa o faca ar putea sa nu apeleze la aceasta varianta pentru ca vor avea de suportat costuri bancare si notariale mari.

"Ceilalti, daca gasesc optiunea de refinantare, au costuri suficient de mari incat sa fie o decizie greu de luat. De exemplu, ca sa refinantezi un credit ipotecar, unde ai ipoteca pe casa, doar costurile initiale cu banca si notariatul pentru a pune iarasi ipoteca se duc undeva cel putin la 2.500 de lei. Iar acest cost se va compensa in multe luni.

Daca sa zicem ca iti scade rata cu 50 de lei la refinantare, banii acestia, 2.500 de lei, ii compensezi in 50 de luni. Deci Guvernul a facut ceva ca peste 50 de luni incepi sa simti cei 50 de lei reducere. Si vorbim de 50 de luni in care se pot intampla multe, unele credite s-ar putea sa se si inchida natural", a precizat Dragos Nichifor.

Zamfir vrea ca ROBOR sa fie inlocuit si pentru creditele in derulare

Senatorul Daniel Zamfir a depus un amendament prin care noul indicator care a inlocuit ROBOR pentru creditele noi sa se aplice si creditelor aflate in derulare.

Proiectul a fost votat de comisiile economica si de buget din Senat si urmeaza ca proiectul sa fie discutat in Senat, ca prima camera sesizata, iar apoi va ajunge in Camera Deputatilor, decizionala.

Senatorul Daniel Zamfir, cel care a depus amendamentul, a declarat ca cei care au credite in derulare sunt discriminati si vrea sa faca dreptate.

Citeste si:

 Articol citit de 5980 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  roion
  22.04.2019, 15:12
  Similitudini
  PSDragnea da cu o mana si ia cu nenumarate tentacule!
  La fel a facut si in 1990-1991 cand a tot dat.A urmat 1992 cand inflatia de cca 250% a mancat tot ce a dat anterior!!!
  Acum incepe sa scoata masiv din ce a dat in 2017-2018.Inflatie,ROBOR,disponibilizari,taxe,impozite,accize,scl si deja pensionarul si salariatul cu venituri medii sunt pe MINUS!!!
  medgidnicolai
  22.04.2019, 13:53
  camatarii oficiali trag ultimele tunuri
  ajutati de isarescu. dupa 15 mai se va mai discuta. dar coalitia este vinovata de acest sentaj al bnr si complice la masurile de spoliere a romanilor cu credite la banci. neinlocuindu-l pe isarescu va avea de suferit. si asta cureand.
  v_sile
  22.04.2019, 20:06
  Pa sa vina Valcov, sa ia ROBORUl asta la pila
  Si sa il faca mic de tot. Se poate, daca vrea Valcov.

  Auzi, vad ca o tii langa cu Isarescu, BNR, camatarii si asa mai departe. Tot BNR si Isarescu sunt de vina ca Romania se imprumuta PE PIETELE EXTERNE cu o dobanda de 4,7% in euro pe 30 de ani? Adica mai scump chiar decat Grecia?

  Toate dezechilibrele economice au fost distruse de politica economica a PSD/ALDE: deficit bugetar peste 3%, sume uriase aruncate in consum, deficit de cont curent de aproape 1 miliard de euro pe luna, inflatia cea mai ridicata din UE (aproape de 5%) si asa mai departe.

  Romania a devenit o tara riscanta, de asta sunt si dobanzile unde sunt. In 2016, ROBOR-ul era 0,68%, asta ca sa stim de unde am plecat. Aici am ajuns daca am lasat politica economica atarii pe mana unora ca Valcov sau Orlando.
  eei13
  22.04.2019, 17:11
  @medgidnicolai: Culmea josniciei, reflectata in postarea dvs.
  Situatia actuala a fost si este provocata exclusiv de odiosii de la guvernare. Nu va jenati macar putin cand postati asemenea minciuni?
  22.04.2019, 15:11
  bre nea Niciolaie, dar il au pe Florin Georgescu, pesedist
  de-a lu' matale.
  cat mama dra*cului v-a sp─âlat creierul partidu' asta ?
  MosGerila
  22.04.2019, 13:37
  Domnul Robor nu vorbeste acelasi dialect ca stirbul din Teleorman :)
  Si nici aceeasi franceza sau engleza ca olgutza sau veorica din videle.
  FrumoasaTara
  22.04.2019, 13:28
  Multumim alde besede !!! Iar ne-a crescut nivelul de trai !!!
  Daca infractorii fac legi, ratele la credite ale oamenilor cinstiti cresc !!!
  Traiannn
  22.04.2019, 13:07
  Pai nu ziceau finantistii lui peste ca OUG 114 va scadea roborul ?
  Derbedei inculti d.p.d.v. financiar , care s-au inglodat

  intru prostie si duc tara de rapa.