Ratele romanilor care au credite in lei continua sa creasca. ROBOR-ul e la cel mai mare nivel din ultimele 5 luni

Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 12:14
Autor: Irina Olteanu
Ratele romanilor care au credite in lei continua sa creasca. ROBOR-ul e la cel mai mare nivel din ultimele 5 luni
Foto: Ziare.com

Romanii cu credite in lei continua sa plateasca rate mai mari, chiar daca Guvernul a inlocuit ROBOR-ul cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare. Asta pentru ca cei care au deja imprumuturi se raporteaza in continuare la ROBOR.

Iar indicele a urcat miercuri la 3,34%, cel mai mare nivel din ultimele 5 luni, potrivit datelor publicate pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei.

In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele ipotecare, acesta a crescut de la 3,32% la 3,39%, cel mai mare nivel din 1 martie, cand a fost tot 3,39%.

Iata cum a evoluat ROBOR-ul din 1995 si pana in prezent

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

ROBOR a fost inlocuit cu un alt indice. Nu pentru toata lumea

Dupa ce a acuzat de nenumarate ori ca din cauza ROBOR romanii platesc rate mari la creditele in lei, Guvernul l-a inlocuit vineri printr-o ordonanta de urgenta.

Astfel, incepand cu 2 mai, creditele in lei cu dobanda variabila vor avea ca referinta un nou indice calculat in functie de tranzactiile bancare.

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, un critic inversunat al ROBOR, a spus vineri, dupa sedinta de guvern, ca de acum nu vor mai exista discutii despre manipularea indicelui.

"Referitor la indicele ROBOR stabilit pentru creditele cu dobanda variabila acordate in lei, potrivit OUG 50 si 52, prin noua forma a ordonantei, cu amendamentele de azi, nu mai exista discutii despre manipularea ROBOR.

Ratele la creditele cu dobanda variabila nu mai au ca referinta ROBOR, care era calculat la cotatii, ci un indice care e calculat in functie de tranzactiile bancare efective.

Proiectul prevede inlocuirea indicelui ROBOR din formula de calcul a dobanzilor din contractele de credit in lei, cu rata variabila de dobanda, cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare. Indicatorul propus are in vedere rata de dobanda calculata, ca medie ponderata a ratelor de dobanda cu volumele tranzactiilor de pe piata interbancara si care se publica pentru fiecare zi lucratoare pe site-ul BNR", a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul de Finante a explicat ca indicatorul va fi calculat la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice, astfel determinate pentru trimestrul anterior, urmand a se aplica pentru trimestrul urmator datelor calculate.

Doar pentru creditele noi

Noul indice, a spus Eugen Teodorovici, se va aplica doar creditelor noi acordate populatiei. Pentru imprumuturile aflate in derulare, romanii pot depune, daca doresc, cereri de refinantare.

"Incepand cu 2 mai 2019, noul indice se aplica exclusiv creditelor nou acordate populatiei, precum si refinantarii creditelor aflate in derulare. Va fi decizia fiecarui client care are un imprumut in lei sa faca sau nu o cerere de refinantare.

La cererile de refinantare, institutiile bancare raspund in termen de 60 de zile de la data cererii formulate de clienti", a precizat Teodorovici.

Refinantarea nu e pentru toti

Dar multi dintre romanii care au credite in lei nu vor putea apela la refinantare pentru a trece la noua varianta de calcul al dobanzilor la credite, ramanand la cea a ROBOR-ului.

Printre acestia se numara cei care au luat imprumuturi prin programul Prima Casa, a declarat recent pentru Ziare.com analistul bancar Dragos Nichifor.

"Exista o categorie de clienti captivi, care nu pot sa isi refinanteze creditele, si anume cei care au Prima Casa. Acolo nu exista legislatie care sa iti permita refinantarea creditului. Si vorbim de cel putin 200 de mii de clienti cu credite in lei, care nu pot sa isi refinanteze creditul, orice ar face, si sunt legati de ROBOR", ne-a spus Dragos Nichifor.

Analistul bancar a subliniat ca ceilalti romani care au credite in lei si au posibilitatea legala sa o faca ar putea sa nu apeleze la aceasta varianta pentru ca vor avea de suportat costuri bancare si notariale mari.

"Ceilalti, daca gasesc optiunea de refinantare, au costuri suficient de mari incat sa fie o decizie greu de luat. De exemplu, ca sa refinantezi un credit ipotecar, unde ai ipoteca pe casa, doar costurile initiale cu banca si notariatul pentru a pune iarasi ipoteca se duc undeva cel putin la 2.500 de lei. Iar acest cost se va compensa in multe luni.

Daca sa zicem ca iti scade rata cu 50 de lei la refinantare, banii acestia, 2.500 de lei, ii compensezi in 50 de luni. Deci Guvernul a facut ceva ca peste 50 de luni incepi sa simti cei 50 de lei reducere. Si vorbim de 50 de luni in care se pot intampla multe, unele credite s-ar putea sa se si inchida natural", a precizat Dragos Nichifor.

Ratele creditelor noi nu se reduc dupa noua metoda de calcul

Si, desi guvernantii au tot dat vina pe ROBOR pentru ratele mari pe care le platesc romanii la creditele luate de la banci, dupa noua varianta de calcul al dobanzilor la imprumuturi nu vor exista modificari substantiale.

Mai exact, romanii vor scoate din buzunar aproximativ aceeasi suma pentru a-si achita ratele la banci.

Analistul bancar Dragos Nichifor a declarat pentru Ziare.com ca diferenta dintre ROBOR si indicele de referinta calculat pe baza tranzactiilor efective, la care se vor raporta creditele in lei, este de aproximativ 0,5%.

"Tehnic, tot ce inseamna credite existente nu se modifica nimic. Promisiunea ca se duc ratele in jumatate, nu doar ca nu se duc in jumatate, ci nu se reduc nici macar cu 1%, deci nu se intampla nimic la creditele existente.

La creditele nou acordate, poate va fi o diferenta intre ROBOR si noul indice de referinta, dar nu cred ca va fi suficient de mare incat sa genereze niste costuri cu mult mai mici clientilor.

Poate vorbim de o rata cu 10% mai mica, in niciun caz la jumatate cum anuntau ei. Diferenta intre ROBOR si indice este 0,5%. Si acest 0,5% inseamna cam 5% in rata. Deci, daca ai rata de 1.000 de lei si presupunem ca treci pe noul indice, probabil ca ar scadea rata la 950 de lei", a mentionat Dragos Nichifor.

Si purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a atras atentia recent ca daca Guvernul va schimba modul de calcul al referintei pentru creditele in lei, romanii nu vor plati rate mai mici.

Citeste si:

 Articol citit de 13678 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  MosGerila
  03.04.2019, 14:53
  Taxa pe lacomia romanilor este un succes monstruos !
  Guvernul de paie, urlando si valcavou joaca acest spectacol cu cassa inchisa! S-au vandut toate biletele pana in 20-20 :)))
  MacGigi
  03.04.2019, 12:45
  La indicatiile specialistului guvernamental valcov (8 ani si jumatat
  de parnaie), tovarasul urlando v-a mai tras o tzeapa :)
  Se numeste Roborovici :)))
  FrumoasaTara
  03.04.2019, 12:44
  O alta minciuna a gruparii infractionale organizate psd alde udmr
  ... minoritati, care mancau kct ca o sa scada ratele la credit ale romanilor, tot asa cum mancau kct ca le vor creste veniturile romanilor.
  Ratele au crescut, preturile au crescut si cresc in continuare, iar veniturile si nivelul de trai au scazut.
  In programul lor de guvernare ANTINATIONALA scrie sa promoveze hotia, corupotia, impostura, iresponsabilitatea, lenea si prostia, ceea ce le-a reusit pe deplin.
  Datorita noua, Romania este condusa de un grup de infractori.
  Mergeti la vot si votati USR - PLUS, este singura sansa de a scapa de infractorii DOVEDITI aflati la putere.
  Nu va mai lasati prostiti ca toti sunt hoti, este posibil sa fie asa, numai ca doar unii sunt DOVEDITI, cei aflati la putere !!!
  Nu va mai lasati (inca o data!) pacaliti de Puie Monta, este acelasi psd, dar cu alta denumire, Pro Romania, desi filozofia lor este tot Pro Infractori, Pro Hotie, Pro Coruptie si Pro Subdezvoltare, asa cum i-a invatat tatucul iliescu, partintele coruptiei si al infractorilor, n-ar mai avea zile de trait !
  roion
  03.04.2019, 12:22
  Gargara Rosie!
  Partidul a facut gargara ca scapam de ROBOR.
  In loc sa scapam, Partidul ne da un ROBOR mai mare!!!
  Alternativ ne poate refinanta Trezorierul PSD, Mircea Draghici!!!
  MacGigi
  03.04.2019, 12:48
  Se poate spune, fara greseala, ca Urlando coROBOReaza
  cu bancile :) Mana in mana. Si mana in buzunar.