Rate mai mari pentru romanii cu credite in lei. ROBOR-ul creste puternic si a ajuns la 3,09%

Vineri, 22 Iunie 2018, ora 11:15
Autor: Irina Olteanu
Rate mai mari pentru romanii cu credite in lei. ROBOR-ul creste puternic si a ajuns la 3,09%
Foto: Hepta.ro

Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la multe dintre creditele in lei, a crescut puternic vineri, cu 4,7% fata de ziua precedenta.

Indicele a ajuns 3,09%, cel mai mare nivel din acest an si, totodata, cel mai mare din septembrie 2014, cand a fost 3,10%, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

ROBOR a inceput anul la nivelul de 2,05% si a scazut toata luna ianuarie. Ulterior, insa, a inceput sa creasca.

In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele ipotecare, acesta a urcat vineri la 3,16%.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Iata Cand se schimba ROBOR la banci si la ce sa te uiti ca sa nu te pacalesti cand iei un credit

Ce este ROBOR-ul si cum se calculeaza

Indicele se calculeaza zilnic de catre BNR si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).

De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M) . Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5% si 14% la cele de nevoi personale fara garantii.

Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane neschimbata pe toata perioada contractului de credit. Astfel, ROBOR este componenta care variaza. Deci daca acest indice creste, atunci creste si rata. Si invers.

Chiar daca ROBOR se calculeaza in fiecare zi, bancile actualizeaza de obicei acest indice trimestrial. Astfel, la calcularea dobanzii se ia in considerare indicele de referinta ROBOR 3M in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior.

Citeste si:

 Articol citit de 8674 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  just_comment
  22.06.2018, 13:14
  Valoarea ROBOR
  nu are cum sa fie mica, avand in vedere climatul economic (si politic) extrem de tulbure si inflatia peste media europeana.
  in aceasta situatie ROBOR nu poate decat sa tinda spre valoarea medie a inflatiei.
  ca in multe alte cazuri (ex. cursul de schimb), si evolutia ROBOR este complet diferita de a indicatorilor similari la nivel europeni.
  roion
  22.06.2018, 11:35
  Cand,
  Cand Seful Parlamentului Romaniei este condamnat la 3 ani si 6 luni cu executare pentru ca a jefuit copii,persoanele cu dizabilitati,varstnicii,s.a.m.d. e normal ca sistemul economico-financiar reactioneaza.