Proiect de lege pentru impozitarea progresiva: 50% din salariile brute de peste 15.001 lei si 35% pentru cele sub 3.000 de lei

Autor: Paul Barbu - Redactor
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 01:38
32728 citiri
Proiect de lege pentru impozitarea progresiva: 50% din salariile brute de peste 15.001 lei si 35% pentru cele sub 3.000 de lei
Foto: Pixabay.com

Un proiect de lege depus la Camera Deputatilor propune impozitarea progresiva a salariilor. Specialistii avertizeaza ca taxele foarte mari pe serviciile care aduc valoare adaugata vor forta salariatii de valoare sa plece peste hotare.

Astfel, potrivit unui proiect de lege initiat de deputatul PER Sorin Bota (fost membru PSD pana in ianuarie 2020), "Lege pentru cresterea venitului net al salariatilor", se propune o taxare de 35% (25% - CAS si 10%- CASS) pentru veniturile brute sub 3.000 de lei si va ajunge pana la 50% (27,5% - CAS, 12,5% - CASS, 10% - impozit) pentru cei cu venituri brute de peste 15.001 lei.

"Un impozit progresiv va descuraja munca. Si acum, cu cota unica, cine castiga mai mult plateste mai mult, dar de acum, cine castiga mai mult, va plati si mai mult impozit. Acest lucru il va descuraja sa munceasca pe cel care este bine platit. Noi, in Romania, avem una dintre cele mai mari taxari din UE, iar acest impozit progresiv ar adauga si mai mult peste", a avertizat Adrian Codirlasu, vicepresedinte al Chartered Financial Analyst (CFA) Romania.

Potrivit lui, in felul acesta se penalizeaza munca performanta, iar aici ne referim la cea calificata si se descurajeaza aceste sectoare.

"Aici vorbim de sectoare precum telecomunicatii si IT si altele de acest fel. Iar o astfel de decizie vine in momentul in care se presteaza foarte mult munca la distanta. Iar pentru cineva din Romania va insemna sa poata munci pentru orice companie din UE fara nici o restrictie pentru ca libertatea de munca este una dintre libertatile fundamentale in UE. Ce inseamna asta? Inseamna ca ne vor pleca oamenii buni si performanti sa lucreze pentru companii din alte state", a mai spus Codirlasu.

Acesta este de parere ca, noi, in loc sa incurajam forta de munca din Romania sa lucreze pentru companiile de aici, o indepartam atragand forta de munca din afara.

Asigurarile sociale sunt taxe, nu beneficii

"Mai mult, la noi asigurarile sociale sunt taxe, nu beneficii pentru ca pensiile care vin de la stat sunt mult mai mici decat a cotizat o persoana. Daca din cat cotizam se intoarce jumatate atunci ar fi bine. Din acest motiv spun ca este taxa, nu beneficiu. Practic, este o majorare a taxarii", a mai spus analistul financiar.

Pe de alta parte, acesta afirma ca statul face aceasta impozitare pentru ca munca este cel mai usor de impozitat, in loc sa se mearga pe un sistem echitabil in care sa fie impozitate si capitalul sau proprietatile. "In schimb, pe munca, angajatorul este obligat sa vireze si este si usor de colectat pentru stat, si de aceea s-au pus taxele cele mai mari", sustine Codirlasu.

Cum justifica politicul acest impozit progresiv

"Introducerea unei cote progresive de impozitare se anunta necesara, acordand sprijin persoanelor cu venituri mici, care definesc un segment al populatiei majoritar. Conform datelor comunicate de la ITM, in prezent, 87% din salariati au un venit brut sub 5.000 lei. 64,5% au un venit sub 3.000 lei, 22,5% au un venit cuprins intre 3.000 si 5.000 lei, iar 2,5% din salariati au un venit de peste 9.000 lei. Acest lucru demonstreaza faptul ca pentru cresterea venitului net, a majoritatii salariatilor, statul trebuie sa gaseasca noi solutii de taxare", se arata in expunerea de motive.

Potrivit initiatorului proiectului de lege, deputatul PSD Sorin Bota, din calcule reiese, prin aplicarea taxarii diferentiate, o diferenta cuprinsa intre 5% si 7% mai mica fata de incasarile din prezent.

Acesta justifica nevoia unei astfel de legi prin cota mare de munca "la negru" prestata in Romania.

"Astfel printr-o conformare voluntara imbunatatita, ca urmare a unei fiscalitati reduse pe forta de munca, pe langa incasarile mai mari, vom inregistra si un fenomen masiv de reducere a muncii la negru. O fiscalizare redusa asupra salariilor face ca salariul net sa creasca substantial, ceea ce va duce si la o stabilizare a fortei de munca in Romania si implicit la o rezolvare a multiplelor probleme sociale cauzate de exodul fortei de munca", spune Bota in expunerea de motive.

Acesta afirma ca impozitarea progresiva duce la o injectie de capital direct in economie, iar din calcule rezulta ca se va inregistra un deficit, in primul an, de 1,3 miliarde euro, adica 500 de milioane lei pe luna, "ceea ce este perfect sustenabil prentru Romania fara sa se ia in calcul albirea veniturilor din forta de munca".

Cum ar arata salariilor romanilor dupa impozitul progresiv

  • - Salariu brut: 3.000 de lei, salariu net: 1.950 lei (dupa cota de impozitare de 35%)
  • - Salariu brut: 4.000 lei, salariu net: 2.800 lei (dupa cota de impozitare de 30%)
  • - Salariu brut: 5.000 lei, salariu net: 3.250 de lei (dupa o cota de impozitare de 35%)
  • - Salariu brut: 6.000 lei, salariu net: 3.900 lei (dupa o cota de impozitare de 35%)
  • - Salariu brut: 7.000 lei, salariu net: 4.375 lei (dupa o cota de impozitare de 37,5%)
  • - Salariu brut: 8.500 lei, salariu net: 4.800 lei (dupa o cota de impozitare de 40%)
  • - Salariu brut: 10.000 lei, salariu net: 5.500 lei (dupa o cota de impozitare de 45%)
  • - Salariu brut: 12.500 lei, salariu net: 6.875 lei (dupa o cota de impozitare de 45%)
  • - Salariu brut: 15.000 lei, salariu net: 7.875 lei (dupa o cota de impozitare de 47,5%)
  • - Salariu brut: 15.001 lei, salariu net: 7.500,50 lei (dupa o cota de impozitare de 50%)
  • Ce impozit urias plateste Simona Halep catre ANAF, desi statul roman nu a ajutat-o deloc in cariera

    Iohannis a promulgat legea prin care este redus cu 50% impozitul pe cladirile si terenurile folosite pentru prestarea serviciilor turistice

    Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
    Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
    Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
    Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
    Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
    Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
    #impoziv progresiv, #impozitare progresiva, #impozit PSD, #impozite mari salarii mari , #stiri financiare