Proiectul aurifer uriaș de la Rovina: activiști de mediu au devenit proprietari pe terenuri din perimetrul minier

Autor: N.G.
Luni, 29 Noiembrie 2021, ora 21:50
9251 citiri
Proiectul aurifer uriaș de la Rovina: activiști de mediu au devenit proprietari pe terenuri din perimetrul minier
Sursa foto: glasul-hd.ro

Activiștii de mediu folosesc toate mijloacele pentru a bloca proiectul minier de la Rovina, care ar urma să fie unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeană. Proiectul este deținut în proporție de 100% de compania Samax România, subsidiară a Euro Sun Mining.

Proiectul minier megalomanic Rovina este situat in județul Hunedoara și constă în trei zăcăminte de aur-cupru pe o suprafață de 2,768 ha – Rovina la nord, Colnic în centru și zăcământul Cireșata la sud. Spre deosebire de proiectele Roșia Montană și Certej, proiectul minier Rovina e deținut în totalitate de o companie privată, fără participarea statului român.

Proiectul minier Rovina se află la 5 km de Brad și 25 km depărtare de Deva. Roșia Montană se află la 25 km nord și Certej la 17 km sud-est de perimetrul licenței Rovina. Euro Sun Mining Inc. (ESM) este o companie minieră canadiană junior, cu sediul central în Toronto, Ontario și este listată la bursa din Toronto, TSX: ESM.

Proiectul minier Rovina este singura investiție a companiei. În 2021 și-a propus listarea pe Bursa londoneză în speranța atragerii de investitori europeni. Vineri, 29 noiembrie 2021, compania canadiană a anunțat o ofertă de vânzare acțiuni în valoare de 5 milioane de dolari canadieni, bani care ar urma să fie folosiți pentru activități de prospectare și capital de lucru.

Foto: declic.ro

Activiști proprietari pe terenuri din perimetrul minier

Reprezentanții asociației Declic, membră a rețelei Mining Watch România, susțin că au reușit blocarea exploatării de aur și cupru de la Rovina, după ce a devenit proprietară pe 3 suprafețe de teren situate strategic în zona depozitului de deșeuri.

Vom folosi toate mijloacele legale disponibile pentru a preveni transformarea peisajului de o frumusețe deosebită al Rovinei într-un peisaj ”lunar” și într-o regiune fără viitor pentru oamenii care locuiesc acolo”, spune Roxana Pencea de la Mining Watch România. Localnici, precum Adriana Maucher, au decis să nu-și vândă terenurile, în timp ce alții au ridicat obiecții în cadrul întrunirilor informale organizate de compania minieră în vara anului 2021.

„Am adresat companiei în repetate rânduri întrebări legate de ce vor face în privința oamenilor care refuză să își vândă terenurile pentru a face loc acestei mine dezastruoase. Nu am primit niciodată un răspuns”, a declarat Adriana Maucher, potrivit Declic.ro

Activiștii de mediu mai susțin că opoziția locală este în creștere și devine din ce în ce mai organizată și afiliată diverselor organizații locale și internaționale. Astfel, locuitorii din Bucureșci, Criscior și Buceș au lansat inițiativa „Dezvoltăm Durabil Zona Munților Metaliferi”, devenită membră a Mining Watch România.

În ultimii cinci ani mai mulți tineri s-au mutat în această parte a țării, rezultând într-o repopulare a comunelor Buceș și Bucureșci. Eu sunt unul dintre ei. Suntem familii care au investit în zonă; în agricultură și turism. Ne dorim ca zona să se dezvolte într-un mod sustenabil, nu prin minerit”, explică Mihaela Catană de la „Dezvoltăm Durabil Zona Munților Metaliferi”, potrivit sursei citate.

Trei tone de aur pe an

În aprilie 2021, Euro Sun a publicat un studiu definitiv de fezabilitate (DFS) pentru faza 1 a proiectului. În faza 1, proiectul se concentrează pe exploatarea în carieră deschisă a două zăcăminte de aur-cupru, Colnic și Rovina. În timpul fazei 2, se preconizează exploatarea depozitului subteran Cireșata, dar doar după cu epuizarea depozitelor din carierele de suprafață.

Potrivit unui studiu de fezabilitate finalizat recent, producția medie vizată in primii 10 ani de exploatare este de trei tone aur si 8,6 tone cupru pe an. Astfel, în primii zece ani, se urmărește obținerea a 30 de tone de aur și a 86 tone de cupru. Durata de viață a minei e estimată la 16 ani și jumătate.

Capitalul total inițial al investiției este estimat la 399 milioane dolari, iar valoarea actuală netă înainte de impozitare este de 447 milioane dolari. Producția minieră este prognozată, potrivit Raportului Tehnic, pentru 2024.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mină strategică pentru producția europeană, concesionată de statul român. Firma, susținută de un fond american, vrea să investească un miliard de dolari
Mină strategică pentru producția europeană, concesionată de statul român. Firma, susținută de un fond american, vrea să investească un miliard de dolari
O mină de magneziu din România ar fi vârful de lance al Uniunii Europene, în încercarea blocului comunitar de a-și reduce dependența de China, conform presei internaționale. O firmă,...
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#rovina, #declic, #terenuri, #mina, #aur, #bani , #pret aur