Profilul investitorului roman la bursa: Cati ani are si cati bani face

Marti, 29 Martie 2016, ora 13:066561 citiri
Profilul investitorului roman la bursa: Cati ani are si cati bani face
Foto: Arhiva Ziare.com

Veniturile anuale ale romanilor care investesc pe burse sunt de aproximativ 50.000 de euro, ceea ce inseamna ca multi dintre cei care castiga peste 4.000 de euro net lunar in Romania se gandesc la investitii, se arata intr-un studiu al unei companii specializata in investitii si tranzactionarea online multi-asset.

Investitorii romani dispun de lichiditati de aproximativ 50.000 - 100.000 de euro pe care ii pot investi oricand, in functie de oportunitati.

Romanii care investesc pe pietele de capital - actiuni, indici bursieri, FX, marfuri - au o situatie stabila din punct de vedere financiar, potrivit studiului Saxo Bank. Averea investitorilor romani este estimata (potrivit declaratiilor proprii) intr-un interval cuprins intre 250.000 si 500.000 de euro.

Conform studiului, investitorii din Romania cauta un broker profesionist, de cele mai multe ori, cu ajutorul caruia sa-si plaseze investitiile si nu se limiteaza la piata locala sau la cele regionale. Dimpotriva, cauta oportunitati in mod constant, indiferent de aria geografica.

Referitor la capitaluri, pentru Romania, clientii Saxo Bank sunt peste media regiunii. Anul trecut, de exemplu, media de depunere a clientilor din Romania a fost aproximativ 47.000 de euro. Varsta medie a investitorului roman pe pietele internationale de capital este de 35-40 ani.

Studiul arata ca exista o tendinta a investitorului roman de a fi mai conservator, de a nu se grabi sa iasa dintr-o pozitie, chiar daca pe termen scurt pretul ajunge sa scada sub pretul de achizitie, iar multi dintre cei care au fonduri aditionale la dispozitie aleg mai degraba sa faca double-down, adica sa profite de scaderi pentru a cumpara mai mult si a-si scadea astfel media pretului de intrare.

Potrivit cercetarii Saxo, romanii tranzactioneaza aur, fie aur spot in pereche cu dolarul sau euro, fie sub forma de contracte futures sau ETF-uri.

Insa nu multi vad in aur o investitie de termen lung, ci mai degraba il folosesc in strategiile lor pe termen scurt, intraday chiar. Aurul este momentan in trend pozitiv, peste media 50-day si mult peste 200-day. Cu alte cuvinte, analiza Saxo arata ca investitorul roman tranzactioneaza aur profesionist, alegand sa-si diversifice portofoliul in functie de oportunitati.

Din punct de vedere strict al volumelor tranzactionate, metalele pretioase, petrolul si cuprul sunt cele mai populare in randul investitorilor romani. Principalul motiv este volatilitatea mare a acestora in ultimul timp, ceea ce reprezinta un instrument propice pentru tranzactii speculative.

De cealalta parte, exista investitori institutionali din Romania care tranzactioneaza produse din sfera agro (grau, porumb, soia, rapita), pentru a face hedging fata de activitatea lor exact in acelasi domeniu.

Studiul a fost efectuat pe un esantion de 250 de clienti reprezentativi din Romania, care au facut cel putin o tranzactie in ultimele 180 de zile.

Scopul cercetarii a fost de a analiza indeaproape comportamentul si obiceiurile de tranzactionare. Studiul a fost realizat pe parcursul a 6 luni si finalizat in primul trimestru 2016.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News