Probleme tot mai mari pentru Rusia - Cum ar putea profita Romania - Interviu

Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 07:47
8123 citiri
Probleme tot mai mari pentru Rusia - Cum ar putea profita Romania - Interviu
Foto: Tradeville

Deprecierea rublei si prabusirea pretului petrolului au inrautatit situatia economica a Rusiei, care ar putea intra anul viitor intr-o recesiune puternica. Insa ce efecte va avea situatia tarii conduse de Vladimir Putin asupra Romaniei?

Mihai Nichisoiu, Global Macro Strategist la Tradeville, ne-a precizat ca moneda ruseasca a fost lovita de factori externi puternici: cotatiile petrolului si aprecierea dolarului american.

In ultimele sase luni, ea a pierdut jumatate din valoare.

Rusia se indreapta vertiginos catre prapastie - The Economist

La acest declin se adauga si cel al petrolului, care a ajuns la nivelul minim al ultimilor cinci ani. Problema este ca hidrocarburile sunt responsabile pentru mai mult de jumatate din bugetul federal al Rusiei si pentru doua treimi din exporturi.

Mai mult, Guvernul rus prognozeaza pentru anul viitor o scadere de 4,5% a produsului intern brut.

Rusia, nevoita sa-si vanda aurul ca ultima solutie

Totusi, Romania nu va fi afectata de aceasta situatie. Ba din contra, am putea obtine un castig: este posibil ca din ce in ce mai multi investitori sa considere Romania o destinatie sigura pentru banii lor, a explicat Mihai Nichisoiu intr-un interviu acordat Ziare.com.

Cum vom resimti in Romania prabusirea rublei?

Deprecierea rublei nu ar trebui sa aiba un impact semnificativ asupra Romaniei, intrucat nu exista filiere solide pentru propagarea efectelor acesteia spre sistemul financiar si economic romanesc.

De asemenea, Romania nu este vulnerabila nici la variabilele din spatele deprecierii rublei - declinul cotatiilor petrolului si aprecierea dolarului american.

Preturile combustibililor locali au dovedit in timp ca nu reactioneaza direct proportional cu evolutia din plan international a cotatiilor petrolului, mai ales atunci cand acestea scad.

Pe de alta parte, aprecierea dolarului american nu poate reprezenta o amenintare plauzibila in conditiile in care Romania si-a reglat dezechilibrele de cont curent si nu a experimentat in ultimii ani intrari masive de capital strain care sa provoace o criza la retragere.

Care sunt cauzele acestei crize monetare?

Rubla a fost lovita de factori externi puternici - cotatiile petrolului si aprecierea dolarului american.

Cotatiile petrolului, cu care rubla este corelata direct si puternic, au pierdut aproape jumatate din valoare in ultimele luni. Dolarul american s-a apreciat si va continua cel mai probabil sa se aprecieze puternic fata de valutele emergente, pe fondul reluarii ciclului de restrictionare monetara de catre banca centrala americana.

Aceasta politica a Rezervei Federale, in contextul revenirii economiei americane, va genera reorientarea capitalurilor catre Statele Unite, dar si deprecieri si crize valutare ale monedelor tarilor emergente care nu au fundamente macroeconomice solide.

Ce credeti ca se va intampla anul viitor cu rubla si cu economia Rusiei, in general?

Pentru rubla, pe termen mai lung, perspectivele raman sumbre. Deprecierea acesteia ar putea sa ia o pauza daca petrolul se stabilizeaza, iar dolarul american se corecteaza negativ. Insa, atat declinul cotatiilor petrolului, cat si aprecierea dolarului american reprezinta fenomene structurale, cu un trend dificil de inversat.

Poate profita Romania de pe urma acestei crize?

Ceea ce se prefigureaza ca fiind al treilea val de apreciere a dolarului american, dupa cel de la inceputul anilor '80 (sub administratia Reagan) si cel de la finalul anilor '90 (sub administratia Clinton), gaseste economia romaneasca foarte bine pozitionata sub aspectul unor fundamente macroeconomice la care investitorii sunt extrem de sensibili.

Romania a reusit recent sa posteze chiar excedente de cont curent, se mentine printre tarile cu cele mai mari cresteri economice din UE, are un curs valutar stabil si reprezinta un punct esential de echilibru pe harta politica a regiunii.

Recunoscand performantele economiei locale, cel putin in termeni relativi, investitorii globali ar trebui sa manifeste un interes tot mai mare pentru bursa de la Bucuresti.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#criza Rusia efecte Romania, #criza Rusia 2015, #depreciere rubla, #scadere pret petrol efecte , #moneda