Prima moneda virtuala lansata de o comuna din Romania. Cum vor castiga localnicii CIUGUbani si cum ii vor putea folosi

Marti, 08 Iunie 2021, ora 15:21
4921 citiri
Prima moneda virtuala lansata de o comuna din Romania. Cum vor castiga localnicii CIUGUbani si cum ii vor putea folosi
Comuna Ciugud, judetul Alba FOTO Facebook/ Primaria comunei Ciugud

Comuna Ciugud din judetul Alba, recunoscuta pentru conceptul "Smart Village", isi lanseaza propria moneda virtuala - CIUGUban, au anuntat autoritatile locale.

Initial, moneda, prima care apartine unei comunitati din Romania, va fi folosita pentru a recompensa cetatenii, mai ales copiii, care colecteaza selectiv deseurile si recicleaza ambalajele din plastic, sticla si aluminiu, anunta Alba24.ro.

Potrivit proiectului, vor fi montate in comuna Ciugud statii de preluare si reciclare a ambalajelor, unde cetatenii vor putea depune sticlele, PET-urile si dozele de aluminiu.

La schimb vor primi monede virtuale, CIUGUbani, care vor putea fi folosite in comunitate.

Monedele nu au valoare de criptomoneda, ci sunt doar o forma de recompensare a cetatenilor si de stimulare a reciclarii si colectarii selective.

La inceputul noului an scolar, monedele virtuale colectate vor fi convertite in bani reali, pe care copiii ii vor putea folosi pentru a finanta mici proiecte si activitati educationale sau extrascolare.

In cea de-a doua faza a proiectului, administratia locala din Ciugud va monta astfel de statii de reciclare si in alte zone din comuna, iar cetatenii ar putea primi in schimbul monedelor virtuale reduceri la magazinele satesti, care vor intra in acest program.

De asemenea, echipa primariei Ciugud analizeaza si lucreaza si la posibilitatea ca, in viitor, cetatenii sa poata folosi monedele virtuale pentru a primi anumite reduceri de taxe sau impozite, idee care ar presupune inclusiv promovarea unei initiative legislative in acest sens.

Prima astfel de statie de reciclare a fost montata in curtea Scolii Gimnaziale Ciugud, prima scoala smart din mediul rural din Romania, fiind personalizata sub forma unui robotel.

Primaria comunei Ciugud din Alba este singura din Romania care ofera cetatenilor patru solutii smart pentru plata taxelor si impozitelor locale, astfel incat sa nu mai fie nevoiti sa se deplaseze la sediul administratiei locale pentru a achita, la ghiseu, obligatiile fiscale.

Locuitorii comunei pot astfel folosi statiile electronice de plata, care sunt amplasate in fiecare sat al comunei, o aplicatie de plata dedicata pentru telefonul mobil, o solutie de plata prin platforma de servicii digitalizate a primariei (Global Pay) sau pot plati prin platforma nationala ghiseul.ro.

"Ciugudul este de cativa ani un promotor activ al conceptului Smart Village, prin care incercam sa demonstram ca digitalizarea serviciilor publice este o necesitate si o forma de respect fata de cetatean. Pandemia COVID-19 ne-a arata ca, din pacate, avem dreptate si administratia publica din Romania trebuie sa implementeze rapid aceste solutii digitale pentru a putea ramane oricand in contact cu cetatenii.

In 2021, ghiseul unei institutii trebuie folosit de cetateni doar in situatii exceptionale, iar platile, interactiunea, solicitarea si obtinerea documentelor trebuie sa se faca prin solutii electronice. Speram ca, in curand, dosarul cu sina sau cozile de la ghisee vor deveni amintiri pentru toate institutiile publice din Romania, iar serviciile oferite cetateanului vor fi la un click distanta", spune Gheorghe Damian, primarul comunei.

Ciugudul a implementat deja mai multe solutii "smart" in comunitate pentru reducerea costurilor administrative, pentru a fi mai aproape de cetatean sau pentru a proteja mediul inconjurator. Astfel, comuna este prima din Romania care are automate de plata pentru taxe si impozite locale montate in fiecare sat, ofera cetatenilor aplicatii si o platforma smart cu servicii publice digitale.

De asemenea, comuna a introdus iluminat inteligent si un sistem inteligent de supraveghere video pentru prevenirea faptelor antisociale, foloseste un autoturism electric in activitatea curenta sau isi asigura electricitatea cu ajutorul unei microcentrale eoliene si cu sistemele inteligente de panouri fotovoltaice. Ciugud este localitatea din Romania care are cele mai multe statii gratuite de incarcare pentru autoturismele electrice (un punct de incarcare la 1000 de locuitori).

Unul dintre cele mai importante proiecte implementate de comuna Ciugud este "Ciugud Smart School", proiect prin care, in anul 2019, a infiintat prima "scoala inteligenta" din mediul rural din Romania. Proiectul a devenit un exemplu national fiind intens promovat de mass-media si devenind totodata un model de bune practici in documentele de lucru ale Ministerului Educatiei si Cercetarii. In acest context s-a nascut programul de mentorat al Scolii Gimnaziale Ciugud prin care zeci de comunitati rurale din intreaga tara sunt sustinute cu informatii pentru a-si implementa solutii tehnologice care sa permita e-educatia.

Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#ciuguban, #comuna ciugud, #moneda virtuala ciugud , #Ciugud