Predai cheia casei si ai scapat de credit: Fratele deputatului care a initiat proiectul are datorii la banca

Joi, 10 Decembrie 2015, ora 16:33
5493 citiri
Predai cheia casei si ai scapat de credit: Fratele deputatului care a initiat proiectul are datorii la banca
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea darii in plata, prin care predai cheia casei bancii si scapi de credit, a creat numeroase controverse si dispute in ultimul timp, existand voci care au sustinut ca ar trebui sa se implice DNA pentru a vedea cati dintre alesi vor beneficia de pe urma aplicarii ei.

Joi au aparut informatii conform carora fratele deputatului PNL care a initiat legea darii in plata ar avea un credit la banca in valoare de 720.000 de euro, garantat cu diverse bunuri.

Theodor Cosmin Zamfir nu ar fi returnat integral imprumutul respectiv bancii de la care a lua banii, anume Credit Europe Bank, arata informatiile obtinute pe surse de Flux24.ro.

Cinteza ameninta Parlamentul cu DNA, Gorghiu riposteaza: Mi se pare de un prost gust fenomenal

Mai mult, acesta a dat institutia financiara in judecata, in 2015, reclamand clauzele abuzive din contractul de credit, potrivit portalului Just.ro.

Fratele sau, deputatul Daniel Zamfir, este initiatorul legii darii in plata, care prevede ca daca un client care a contractat un imprumut imobiliar poate scapa atat de rate, cat si de poprirea altor bunuri, daca lasa locuinta bancii.

El a negat faptul ca ar fi redactat acest proiect pentru a-si scapa ruda de datorii, conform unei postari publicate pe pagina sa de Facebook.

"L-am sunat pe fratele meu, care-mi zice asa: 'Frate, spune-le ca n-am datorii de 720.000 de euro, pentru ca mi-au luat din start comisioane abuzive si am si rambursat atatia ani din credit, iar acum nu sunt nebun sa le dau bunuri care sunt evaluate de ei la 1,5 milioane de euro pentru o datorie de 350.000 de euro!'

Si mai e ceva important: fratele meu nu a facut in viata lui afaceri cu statul, nu e nici samsar imobiliar, asa cum s-au grabit unii sa scrie, nu a luat nici despagubiri de la ANRP, nici drepturi litigioase asa ca se strofoaca degeaba Turcesti si Mandruti si alte specimene!", a scris acesta pe reteaua sociala.

Ce spune BNR despre legea dari in plata

Legea darii in plata nu este in avantajul romanilor saraci, a precizat, miercuri seara, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Vasilescu (BNR): Legea darii in plata nu e in avantajul romanilor saraci

"Aceasta lege, asa cum e ea, nu are viata lunga", a precizat acesta la Digi 24. Adrian Vasilescu a spus ca nu a existat o dezbatere in adevaratul sens al cuvantului pe aceasta tema, nici la nivelul opiniei publice, nici in Parlament.

Predai cheia casei si ai scapat de credit: Avertismentul venit din partea sefului unei banci

De asemenea, el a sustinut ca era nevoie de un plafon.

"Adevaratul scop al legii nu este rezolvarea problemelor celor in dificultate de plata si a celor saraci. Legea nu are plafon, de aici e toata problema. Daca legea ar avea un plafon, cum au facut spaniolii, singurii din UE care mai au o astfel de lege. La ei a fost o nebunie cu piata creditelor, milioane de oameni au ramas cu probleme de la criza. Si au facut plafon la 150.000 de euro. Au privit spre partea de jos, inclusiv o parte din clasa de mijloc, dar nu mai sus", a atras atentia Adrian Vasilescu.

BRD: Legea darii in plata va saraci intreaga populatie!

Legea darii in plata se afla pe masa presedintelui Klaus Iohannis, care are doua optiuni: fie o promulga in forma actuala, fie o retrimite in Parlament pentru reexaminare.

Ce spunea initiatorul legii

Pe de alta parte, luna trecuta, Daniel Zamfir spunea ca proiectul vine in ajutorul celor 800.000 de familii care nu mai pot sa-si plateasca ratele la banca pentru ca salariile lor sunt mai mici decat erau cand au contractat imprumutul.

El a mentionat atunci ca locuinta reprezinta bunul cel mai de pret pentru romani, asa ca acestia nu renunta cu una cu doua la un imobil. In consecinta, cei ce vor apela la masura vor fi doar aceia care se afla intr-o situatie financiara precara, a sustinut deputatul liberal.

Debitorii care vor vrea sa beneficieze de aceasta lege vor notifica banca de faptul ca vor sa renunte la locuinta, iar in 15 zile va fi trimisa darea in plata. Totul se va face la notar, iar institutia financiara nu are voie sa refuze o astfel de cerere, potrivit lui Daniel Zamfir.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#datorii frate initiator lege dare plata, #lege dare plata , #credit imobiliar